Venom: Let There Be Carnage – Nastavak bolji od originala

Stripovski superherojski spektakl Venom: Let There Be Carnage nastavak je originalnog filma Venom iz 2018. i na osnovu onoga ponuđenog umnogome je bolji od svog prethodnika. Prije svega što rediteljski senzibilitet Andyja Serkisa, majstora motion-capture tehnologije kojom je dočarao lik prepredenog Goluma u trilogiji Lord of the Rings, mnogo više tematski odgovara izvornom materijalu, Marvelovom stripu i liku Venoma kojeg su 1988. osmislili pisac David Michelinie, crtači Todd McFarlane i Mike Zeck, od onoga Rubena Fleischera, reditelja originala iz 2018, iako Serkis ima svega još dva filma u rediteljskom portfoliju (Breathe, 2017. i Mowgli: Legend of the Jungle, 2018). Svakako uzimajući u obzir da Serkis u nastavku potencira akciju i dinamiku, te također karakterno sjenčenje likova u tačno odmjerenoj količini.

Venom 2; režija: Andy Serkis; uloge: Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomi Harris, Stephen Graham; 2021.

IMDb rejting: 6.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 60%

Nadasve, Andy Serkis kao reditelj i glumac Tom Hardy kao naslovni junak, ujedno i autor priče filma, dobro su postupili shvativši da ne treba igrati na kartu kvantiteta, zamijenivši je onom kvaliteta, stvarajući film koji je ujedno simpatičan, zabavan, dinamičan i pun odličnog CGI-a, pri čemu su svih sat i po vremena u odnosu na dva sata trajanja originala, gotovo pa savršeno ujednačena. Specijalni kompjuterski efekti u ovakvoj vrsti filma, stripovskom blockbusteru koji ne pretenduje da bude ništa više do puka zabava, upriličeni su na zavidnom nivou, te iako dobijate utisak da prisustvujete filmu tipa ništa-se-ne-vidi-ali-je-sve-brzo-i-šareno, ne smeta vam niti jedne sekunde jer je to urađeno sa svojevrsnim ukusom, stilom i šarmom.

Priča se, naravno, nastavlja na original, te pratimo novinara Eddieja Brocka (Hardy), koji i dalje u sebi nosi simbiota Venoma čija egzistencija uvelikome zavisi od količine čokolade i piletine kojima se hrani, jer Eddie zabranjuje Venomu onu “pravu hranu“ – ljudski mozak. Mozak koji je obično pripadao mnoštvu zlikovaca kojima se “hranio“ u prvom filmu. Brock i Venom su poput mladalačkog para koji se stalno svađa stvarajući tako određene momenta u filmu koji su smiješni i duhoviti, bez strepnje da zapadnu u scenaristički kliše potenciranog komičnog oduška. Serijski ubica Cletus Kasady u ikoničnoj interpretaciji izvanrednog Woodyja Harrelsona, čami u zatvoru čekajući izvršenje najstrože kazne, kazne do koje će doći nakon što Eddie otkrije lokaciju tijela Cletusovih žrtava. Samo, prije nego izvrše smrtnu kaznu, Brock će posjetiti Kasadyja u zatvoru, a taj čin će imati mnogo teže posljedice od onih koje su tek trebale uslijediti.

Na prošlom filmu scenaristički trio fantastikus činili su Kelly Mercel, Scott Rosenberg i Jeff Pinker, dok Mercel ovoga puta sama potpisuje scenarij, a također nosi i dio zasluga za priču filma, zajedno sa Hardyjem. Glumački performans Toma Hardyja i onaj Woodyja Harrelsona kičma su filma, dok zapažene kreacije imaju i Michelle Williams kao Anne, Brockova bivša koja se sada udaje za drugoga, Stephen Graham kao detektiv Mulligan, i naposljetku Naomi Harris kao Frances Barrison, Cletusova velika ljubav koja ima natprirodne moći. Sve u svemu, Venom: Let There Be Carnage nastavak je mnogo bolji od originalnog filma, te ostavlja otvorena vrata i za one koji će uslijediti.      

Sead Vegara

Urednik

Filmofil.ba

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan