Uspješno završen američki projekat digitalizacije “Preserving BiH Film Heritage for Future Generations”

Sa zadovoljstvom želimo da obavijestimo naše pratioce i širu javnost da je Filmski Centar Sarajevo uspješno završio projekt “Preserving BiH Film Heritage for Future Generations” podržan od strane U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation koji je trajao dvije godine (2021-2023) na obostrano zadovoljstvo. 

Ovaj projekat omogućio nam je da započnemo inicijativu za očuvanje filmskog naslijeđa koje posjeduje Filmski Centar Sarajevo, čija građa nosi veliku historijsku vrijednost nekoć tri velike producentske kuće i bezbroj arhivskih snimaka koji čekaju svoju digitalizaciju. Zbog svega ovoga je ova građa proglašena nacionalnim blagom BiH. 

 

   

    

 

Proces smo započeli obnavljanjem i fizičkim opremanjem prostorija u objektima nekadašnjeg studija Sutjeska Film. Renovacija se bazirala na stvaranju adekvatnih uvjeta za skladištenje filmova, dodatnih radnih prostorija te na samu fizičku sigurnost filmova i nove opreme. Zgrada na ovoj lokaciji, godinama nije imala ni adekvatne uvjete za boravak osoblja, što smo sada uspjeli promijeniti. Urađena je sanacija krova, nova fasada i uvedeno je grijanje. Uz ova sredstva, uspješno je opremljena jedna od pet zgrada koje se nalaze na ovoj lokaciji. U budućnosti, potrudit ćemo se da u funkciju stavimo još dvije s obzirom na to da je potreba za prostorom velika. 

  

 

 

Enea Ahmedhodžić i Ema Muftarević, kao projektni asistenti, su uz nadležnost stručnih saradnika započele osposobljavati laboratorij započevši fizički pregled filmskih traka: utvrđivanje njihovog stanja te uvođenje u bazu koja nam omogućava da imamo sve informacije o filmskim trakama koje posjedujemo na jednom mjestu. Prethodna uprava nije raspolagala jasnim podacima o fizičkim kopijama koje posjeduje. Danas, naša improvizirana baza broji 5,500 pregledanih i označenih filmskih kutija. Većina traka je u lošem stanju te su zahvaćene mikroorganizmima (gljivicama). Bilo je neophodno razvrstati građu na osnovu stanja, kako ona koja se uspjela očuvati ne bi došla u kontakt sa zaraženom. U procesu sortiranja, učestvovali su i mladi volonteri.

 

 

Prilikom opremanja, uz stručne konsultacije, kupljen je Cintel Scanner koji daje mogućnost skeniranja 16 mm i 35 mm formata u 4K rezoluciji, uz popratnu opremu kao što su adekvatan računar i memorija. Naš put digitalizacije započinjemo s ekipom iz Beograda, gdje su nam certificirani saradnici Nikola Bižić i Biljana Ristivojčević Bižić pomogli da sastavimo novu opremu i predstavili su nam Cintel Scanner i program DaVinci Resolve 17. U periodu od 11.04. do 15.04., održana je prva radionica u sklopu koje smo imali mogućnost da se upoznamo s procesom digitalizacije i osnovama color correction.

    

 

Druga radionica pod naslovom “Ljetna filmska radionica”, održana je u periodu od 14.6. do 17.6. U sklopu radionice, 13 učesnika imalo je mogućnost da prisustvuje predavanjima o historiji filmske trake, te su sa predavačima prošli kroz čitav proces pripreme filmske trake za digitalizaciju. Predavanja su vodili naši saradnici iz MIPS laboratorija, Univerziteta u Milanu: prof dr Alessandro Rizzi, Alice Plutino i Beatrice Sarti.

          

 

Treća radionica pod naslovom “From Film to Digital Film”, održana je u periodu od 19.9. do 22.9. Profesor Reiner Eschbach predstavio nam je proces color correction kao i proces obrade materijala nakon digitalizacije.

      

 

Posljednju radionicu pod naslovom “Digitalna restauracija filma”, u periodu od 06.12. do 09.12. održali su predavači iz kompanije IRIDIUM Film, Bojan Mastilović i Alja Lucian. U sklopu ove radionice, kroz praktične primjere predstavili su program PFClean koji se koristi za digitalnu restauraciju materijala uklanjajući ogrebotine, prljavštinu i druge smetnje koje utječu na percepciju filma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iako su sve posjete navedenih stručnjaka bile usmjerene ka obuci osoblja, Filmski centar je smatrao da se o očuvanju kao i obradi ove vrste naslijeđa ne govori dovoljno te smo kroz radionice nastojali približiti ovu temu široj javnosti.

Prilikom pripremanja kataloga dokumentarnih filmova, u našem digitalnom fondu nedostajalo je 150 dokumentaraca. Kao polaznu tačku u procesu digitalizacije našeg fonda, pristupili smo pronalasku očuvanih kopija ovih dokumentarnih filmova i njihovoj digitalizaciji. U tom koraku smo digitalizirali dokumentarne filmove kao “Afro-kubanske igre”, “Kruh naš svagdanji daj nam danas”, “Svjetska premijera”, “Dalekovod”, “Bosra”, “Druže Tito”. Neke od dokumentarnih filmova, predstavili smo javnosti kroz učešće u projektu “Noć kina” i projekcijama u našem Free Kinu Valter. Također, radimo na tome da publici omogućimo online pristup građi, što je trenutno moguće jedino putem OnDemand platforme naših partnera Obala Art Centra.

 

Ovom prilikom želimo izraziti zahvalnost Fondu američkih ambasadora što je podržao ovaj projekt očuvanja filmskog nasljeđa u Bosni i Hercegovini. Naša borba za očuvanje se neće završiti s okončanjem projekta, već ćemo se truditi da stečene uvjete i znanje prenesemo narednim generacijama i produžimo životni vijek našem filmskom blagu! 

 

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan