Misija Filmskog Centra Sarajevo je očuvanje i promocija kinematografske baštine. Naš cilj je zaštita i prezentacija filmskih zapisa, promovisajući na taj način historijske, umjetničke i kulturne aspekte. Nastojeći da osiguramo dugoročnu konzervaciju i dostupnost ovih zapisa prelazimo sa analognih na digitalne formate. Misija se proteže na premošćivanje jaza između prošlosti i sadašnjosti, zagovarajući značaj očuvanja filma i kinematografske kulture, posebno kod mlađih generacija. Središnji cilj naše misije je širenje svijesti i razumijevanja sedme umjetnosti. Kroz različite inicijative i projekte, Filmski Centar Sarajevo aktivno uključuje pojedinca u svijet umjetnosti.

Projekt

FILM Bahrudina Bate Čengića

Film “Slike iz života udarnika” 1972, koji je nagrađen zajedničkim grantom za restauraciju filma u okviru programa ‘‘A Season of Classic Films’ izabran je za premijeru na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Tanović i njen tim vrijedno su radili na digitalnom očuvanju jedinstvenih filmova koji su neprocjenjivi dokumenti jugoslovenske i bosanskohercegovačke kinematografske i kulturne baštine.

- Tanya Domi

Filmski Centar Sarajevo je pokretačka snaga bosanskohercegovačke filmske industrije.

- Ines Tanović

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan