U Sarajevu održana prva Noć kina: Više od 3000 posjetilaca u kinima, hvala svima!

U Sarajevu je 28. decembra održana prva Noć kina u organizaciji Sarajeva grada filma UNESCO-a, simbolično na dan kada su 1895. u Parizu braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu.

U vrijeme novogodišnjih praznika, događaj Noć kina kao poklon publici na jednu noć otvorio je vrata sarajevskih kina i omogućio građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima u kinima Cineplexx, CineStar, u multimedijalnom centru Ilidža – kinu Igman, u kinu Meeting Point, kinu Novi Grad i Free kinu Valter.

Kina su pripremila različit filmski sadržaj za sve generacije. Za filmove se tražila ulaznica više, a na Noći kina u sarajevskim kinima od 17 sati do ponoći bilo je više od 3000 posjetilaca.

“Izuzetno smo zadovoljni realizacijom ovog projekta i zahvalni publici što je u ovolikom broju pokazala interes za film i podržala filmsku umjetnost i kino-kulturu. Nadamo se da će Noć kina u Sarajevu postati tradicija i da ćemo realizirati i nove ideje i nove projekte”, izjavila je projekt menadžerica Sarajeva grada filma UNESCO-a Nataša Kučera.

“Naša kinematografija treba posebnu pažnju, treba se razvijati u budućnosti. Ovo je jedan od načina da to istaknemo i da pored Sarajevo Film Festivala 365 dana u godini imamo slične sadržaje koji u fokus stavljaju film”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Noć kina održana je u skladu sa epidemiološkim mjerama – kapaciteti kina su limitirani.

Grad Sarajevo je proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine. Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Hvala svima što smo bili zajedno u Noći kina!

***
Pored Sarajeva, Mreža kreativnih gradova UNESCO-a obuhvata sljedeće gradove koji imaju status grada filma UNESCO-a: Bitola (Sjeverna Makedonija), Bradford (Velika Britanija), Bristol (Velika Britanija), Busan (Južna Koreja), Cannes (Francuska), Cluj-Napoca (Rumunija), Galway (Irska), Gdynia (Poljska), Łódź (Poljska), Mumbai (Indija), Potsdam (Njemačka), Qingdao (Kina), Rim (Italija), Santos (Brazil), Sofija (Bugarska), Sydney (Australija), Terrassa (Katalonija), Valladolid (Španija), Wellington (Novi Zeland) i Yamagata (Japan).

Sa aktivnostima gradova filma UNESCO-a upoznajte se na web stranici www.citiesoffilm.org.


O aktivnostima Sarajeva grada filma UNESCO-a možete saznati na društvenim mrežama i web stranici sarajevocityoffilm.ba

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan