Večeras u Free Kinu: Ukrajinski film Borysa Ivchenka

Filmski Centar Sarajevo večerašnju projekciju u 20:00 sati posvećuje ukrajinskoj kinematografiji, te se na taj način nastoji solidarisati sa filmskim umjetnicima ratom pogođene države. Ukrajinski filmaši su putem kinematografije bili na čelu borbe za priznanje kao poseban narod i kultura. Film THE LOST LETTER/ PROPALA HRAMOTA režisera Borysa Ivchenka adaptacija je novele iz 1831. godine autora Nikolaja Gogola o avanturi glavnog lika u paklu.

PROPALA HRAMOTA/ THE LOST LETTER/ IZGUBLJENO PISMO, insert iz filma

Film na sličan način prikazuje trancedentalne, ali komične avanture ukrajinskih kozaka Vasila i Andrija u sekvencama koje su ispunjene ukrajinskom kulturom i prikazuje ukrajinsku kuhinju, nošnje, tradiciju, mistične i komične situacije, anegdote i mnoštvo prepreka koje Vasil mora savladati. Na svom putu zajedno sa zlim slugom dolazi do prijelaza rijeke gdje trajekt prevozi ljude s jedne strane na drugu.

Program FREE KINA VALTER je isključivo edukativnog karaktera, te je ulaz oslobođen plaćanja. Sve studente i filmoljupce čeka topli napitak dobrodošlice. Vidimo se na Dženetića čikma 12.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan