Turning Red: Crveno je boja ljubavi

Od sada već davne 1995. i prvog dugometražnog CGI animiranog filma, Toy Story (Priča o igračkama), pa sve do 2022. i najnovijeg Turning Red (Crvena panda) mogli smo uživati u 25 animiranih ostvarenja iz Disneyjeve radionice digitalnih lutkara iz Pixara. Gotovo svaki Pixarov uradak obećava neviđenu, nevjerovatnu CGI animiranu, kako vizulanu, tako i narativnu poslasticu. Pixarovci su nas vodili kroz svjetove igračaka koje “ožive“ kad djeca i odrasli ne gledaju (Toy Story), pripovjedali svoju verziju basne o crvčku i mravu (A Bug’s Life, 1998) sa otklonom ka Kurosawinim Seven Samurai (Sedam samuraja, 1954), čudovištima iz ormara (Monsters Inc, 2001), morskoj flori i fauni (Finding Nemo, 2003), superherojima u penziji (The Incredibles, 2004)…

Crvena panda; režija: Domee Shi; glasovi: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Hyein Park, Maitreyi Ramakrishnan; 2022.

IMDb rejting: 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 95%

I svaki njihov animirani film, doduše, sa izuzetkom par naslova (Cars 2, 2011, The Good Dinosaur, 2015), bio je protkan plemenitom porukom i poukom. Turning Red nimalo ne zaostaje u utrci sa njihovim (po)najboljim ostvarenjima (Toy Story 2, The Incredibles, Ratatouille, Inside Out, Soul), te predstavlja prelijepu priču o odrastanju djevojčice Meilin (glas Rosalie Chiang), početkom novog milenija u Torontu. Meilin je upravo napunila 13 i ušla u pubertet i po svemu je tipična tinejdžerica koja hoće da bude prva u školi, u svemu se ističe i ponajviše se trudi kako bi opravdala povjerenje svoje mame Ming (glas Sandre Oh), te bila dobra, uzorna i poslušna kćer. Zajedno sa svoje odane tri prijateljice, Miriam (glas Ave Morse), Abby (glas Hyein Park) i Priya (glas Maitreyi Ramakrishnan), Meilin gaji simpatiju prema boy bendu 4*Town i jedva čeka njihov nastup u Torontu.

Na samom početku Crvene pande pratimo pokušaje Meilin da usaglasi školske obaveze, koje naprosto “rastura“, sa onima oko posla u svojoj kući i hramu koji održava zajedno sa mamom Ming i ocem Jinom (glas Oriona Leeja). Ali, kada prorade hormoni i Meilin počne sanjariti o dječacima, doživjeti će toliko ponižavajuću situaciju zbog svoje previše zaštitnički nastrojene majke. Ta situacija će biti okidač kojim će probuditi drevno proročanstvo, koje svoje korijene vuče iz prastarih vremena i doba njenih predaka. Meilin će se pretvoriti u veliku crvenu pandu kada god ne mogne kontrolisati svoje emocije (a s obzirom da je ušla u pubertet, to se gotovo stalno dešava). Ono što će ona isprva smatrati kletvom ispostavit će se kao sjajan način da zajedno sa prijateljicama iskoristi za buduće planove koji se odnose na 4*Town.

Rediteljica, scenaristica i digitalna lutkaraka Domee Shi, nagrađena Oscarom za kratki, također Pixarov, CGI animirani film Bao, u kojem je znalački demonstrirala svoje sposobnosti stvaranja zaokružene priče u svega nekoliko minuta trajanja, sa Turning Red ne samo da pogađa u istu žicu, već nudi unaprijeđen i vrhunski orkestriran uradak. Kratki animirani Bao prikazao je domaćicu koja “od knedle napravi zamjenskog sina“; pravi sin je našao djevojku i odselio. I novi sin će malo pomalo krenuti istim stopama, a zabrinuta i posesivna majka, ne mogavši se izboriti sa tim, odlučiće se na neviđen korak. Crvena panda, također predstavlja posesivnu i zaštitničku majku, koja ne može da se pomiri sa odrastanjem svoje kćerke pokušavajući da je kontroliše i nadgleda kako god, i koliko god može. Odnos majke i kćerke, ali i oca koji će kćerki ponuditi novi pogled na situaciju u kojoj se našla, osnova je i samo srce filma.

Nadasve prelijepo animiran i očaravajuće komičan, Turning Red je ostvarenje u kojem mogu podjednako uživati mlađi gledoci i oni stariji koji još nisu zaboravili na dijete u sebi. Činjenica da je (svaki) animirani uradak (prvenstveno) namijenjen djeci i time treba biti sinhroniziran, starijim zaljubljenicima u animaciju koji ne mogu da prihvate bilo kakav izgovor (jezik) osim onog originalnog postaje zamorna jer naši zapadni susjedi i istočne komšije radeći sinhronizaciju svoj posao shvataju itekako profesionalno i bogatstvo originalnog jezika u sinhronizaciji biva nadomješteno originalnim lokalizmima. Vokalni talenti koji dočaravaju priču u hrvatskoj sinhronizaciji u gotovo svakom Pixarovcu su zaista sa velikom pažnjom i zalaganjem odradili svoj posao.

Sve je počelo sa Izbaviteljima Brada Birda gdje su braća Hrvati osigurali vokalne talente najsmiješnijeg Bosanca, Branka Đurića Đure, koji je u animiranom hitu ispaljivao takve rafale doskočica i anegdota svojstvenih istinskom Sarajliji. Opet, mi kao stariji bismo se trebali sjetiti vremena kada smo bili klinci i kada smo toliko voljeli svoj jezik, a nekako nam se prevod, tj. podnaslov na animiranim i filmovima općenito, činio kao nešto zbunjujuće jer nismo ni mogli stići pročitati sve što bi pisalo. Pixarovi uraci su prije svega filmovi, pa tek onda animirana ostvarenja. Filmovi sa manje nerealnih efekata koji će uvijek izgledati novo i svježe. Prosto rečeno: Svaki Pixarov animirani film je instant klasik, pa tako i najnoviji Crvena panda.   

Sead Vegara

Author Description

Filmofil.ba

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan