Spider-Man: No Way Home – Blockbuster sa srcem i dušom

Ono po čemu ćemo (za)uvijek pamtiti treći unos u novu “Spider-Man“ franšizu nije samo činjenica da je film vratio nadu u cijelu kino-prikazivačku djelatnost sa nevjerovatnim box office rezultatima (nećemo o ciframa da ne bi postalo degutantno) već po jedinstvenoj moći koju posjeduju pokretne slike o (Marvelovim) superjunacima. Spider-Man: No Way Home (Spider-Man: Put bez povratka, 2021) gotovo pa savršen je primjerak pomenutih pokretnih slika gdje vladaju, na baš drugačija, ali svakako različita pravila u odnosu na one u filmovima koje ne napučuju superjunaci.

Spider-Man: Put bez povratka; režija: Jon Watts; uloge: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Marisa Tomei; 2021.

IMDb rejting: 9.0/10

Rotten Tomatoes rejting: 94%

Treći i završni dio u trilogiji nastavlja nakon događaja iz prošlog Spider-Man: Far From Home (Spider-Man: Daleko od kuće, 2019) odmah po razotkrivanju Spider-Manovog pravog identiteta. Mladi Peter Parker (Tom Holland), njegov najbolji prijatelj Ned (Jacob Batalon), djevojka MJ (Zendaya) i strina May (Marisa Tomei), ispaštaju zbog svega što se desilo kada je Mysterio (Jake Gyllnehall), umirući, obznanio cijelom svijetu da se iza maske Spider-Mana krije tinejdžer Peter Parker. Nastaje cijela hajka za Parkerom, pod policijskom prismotrom je, mediji ga proganjaju, u školi ništa više nije isto, svi oko njega škljocaju mobitelima snimajući podcaste ili samo praveći fotografije njega i MJ… Kratko i jednostavno, život nikad nije bio gori za Petera.

Ali, mladić dolazi na ideju da se obrati svom kolegi i suborcu iz Avengersa, Doktoru Strangeu (Benedict Cumberbatch) koji će baciti čini na cijeli svijet da svi ljudi na kugli zemaljskoj zaborave ko je Spider-Man. Čini će se pobrkati i napraviće se pravi nered; otvorit će se portali ka drugim univerzumima, općenito onima iz prethodnih iteracija Spider-Mana (tri dijela sa Tobeyjem Maguiereom i dva sa Andrewom Garfieldom u naslovnim ulogama), iz kojih će pojaviti negativci… Pošto se u trailerima vidi koji su to negativci, neće biti potrebno držati ih u tajnosti i ulaziti u domen spoilera: Green Goblin (Willem Dafoe), Dr. Ock (Alfred Molina), Sandman (Thomas Haden Church), Lizard (Rhys Ifans) i Electro (Jamie Foxx).

„Gdje je puno baba, kilava su djeca“, glasila je stara narodna, ali u slučaju ovog filma, uz pet negativaca, uopšte se ne osjeti zasićenje zlih zlobnih kreatura kakvi su pomenuti „loši momci“. Istina, ne dobiju svi toliko važnu i očekivanu minutažu na filmu, ali dovoljno za svakoga od njih da istakne ono najbitnije, ono što je djelovalo dobro da ne može biti bolje u njihovim izvornim filmovima.

Novi “Spider-Man“ film posjeduje i srce i dušu velikog blockbustera, dramaturški odmjeren i kreativno ispisan scenarij, likove sa iznijansiranim karakternim osobinama, od svih glumaca ponaosob uvjerljivim performansima. I ne samo da je reditelj Jon Watts, od scenarija iz pera Chrisa McKenne i Erika Sommersa, uspio stvoriti superjunački svijet stvaran i opipljiv, već postaviti ljestvicu očekivanja, za neke nove naslove iz Marvelovog stripovsko-kinematografskog univerzuma, toliko visko da će zaista biti pravi podvig preskočiti je.  

Sead Vegara

Urednik

Filmofil.ba

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan