Space Jam: A New Legacy – Bezlični nastavak originala iz ‘90-ih

Vratimo li se 25 godina unazad, tj. ako se poslužimo čarima interneta, a pri tome mislim na oficijelne streaming servise poput Netflixa i(li) HBO Maxa, (nikako, ne daj bože, torrente!), posvjedočit ćemo malom igrano-animiranom čudu, Warner Brosovom filmu Space Jam. Spretno (!?) preveden kao Svemirsko zakucavanje igrano-animirani uradak tada 1996. izgledao je (i dalje izgleda) svježe i lepršavo, sa lijepo i korektno urađenom 2D (ručnom) animacijom Looney Tunes karaktera: Bugs Bunny, Duffy Duck, Lola Bunny, Porky Pig, Elmer Fudd, Tweety, Sylvester… koji će morati pobijediti u košarkaškoj utakmici kako bi se spasili robovanja kod “malih zelenih“. A da bi imali ikakave šanse protiv malih zelenih koji su “ukrali talente“ NBA igrača, time postavši gorostasima koji znaju da igraju košarku, ekipa Looney Tunesa pozvaće u pomoć najboljeg od najboljih: Michaela Jordana! Samo, Michael je “batalio“ košarku i bacio se na drugi sport – baseball, gdje baš i nema sreće. Kada bude “uvučen“ u svijet crtića, Jordan shvata da Bugsu i ekipi zaista treba njegova podrška i pomoć, te da svojim bivšim NBA kolegama “treba pod moranje“ vratiti talente.

Space Jam: Nova legenda; režija: Malcom D. Lee; uloge: LeBron James, Don Cheadle, Cedric Joe, Khris Davis, Sonequa Martin-Green; 2

IMDb rejting: 4.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 29%

Ono za što je Jordanu i ekipi trebalo oko 90 minuta, a to je da vas nasmije, pri tome i da istinski uživate u filmu, bespotrebnom nastavku iz 2021. Space Jam: A New Legacy (Space Jam: Nova legenda) skoro cijelih dva sata to nikako ne polazi za rukom, iako film posjeduje i nekoliko maštovitih detalja koji vam zasigurno neće promaći. Likovi Looney Tunesa ponovno su oživjeli u nastavku, koji za razliku od svog prethodnika posjeduje i koristi sve moguće nove tehnologije kako bi što bolje uprizorio svoje junake. Tehnologija je oduvijek bila elemenat kreativnosti, a ne sami izvor kreativnosti, kakvim vam se može učiniti dok gledate Space Jam: A New Legacy.

Upravo lepršavo i osvježavajuće djeluje segment filma koji se odvija u 2D svijetu crtića, dok s druge strane CGI također djeluje poprilično realistično za te pojmove. Umjesto Jordana sada imamo LeBrona Jamesa, koji će zajedno sa svojim sinom Domom (Cedric Joe) biti “digitaliziran“ u serveru Warner Brosa. LeBron baš i nije uzoran otac, jer konstantno forsira Doma da trenira košarku, dok mladac preferira da programira videoigrice. I, baš digitalizirani u serveru WB-a dvojac otac/sin naći će se na suprotnim stranama u košarkaškoj super utakmici gdje će Tune Squad (svi gorepomenuti Looney Tunes karakteri, i još neki nepomenuti…) predvođen LeBronom odigrati meč sa Goon Squadom, na čijem čelu je upravo Dom. Sa klupe Goon Squad vodi Al G. Rhythm (Don Cheadle), zlobni, pretpostavljate, algoritam koji je uspio zavaditi oca i sina, dodvoravajući se Domu.

Dok je originalni film u glavnoj ulozi imao Looney Tunes karaktere i bazirao svoju priču upravo na njima i prepoznatljivim im osobinama sa dodatkom njegovog košarkaškog veličanstva Michaela Jordana, bezlični nastavak ima, poput morske spužve, harizmatičnog LeBrona Jamesa, ali zato Don Cheadle “krade scene“, te svojski uživa u ulozi negativca. Samo veliki fanovi LeBrona mogli bi uživati u ostvarenju koje nije iskoristilo “šašavi“ potencijal dobro poznate ekipe Looney Tunesa.

Sead Vegara

Urednik

Za Filmofil.ba

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan