Ron’s Gone Wrong: Najbolji prijatelj iz kutije

Novi studio, Locksmith Animation dodatak je (ne baš) širokoj lepezi animacijskih studija u Hollywoodu. Za komad(ić) animacijskog holivudskog neba, digitalni lutkari iz Locksmith Animationa, bore se sa već ustanovljenim veličinama poput Disneyja, Pixara i DreamWorksa, između ostalih. Sa svojim prvim CGI animiranim filmom Ron’s Gone Wrong (Nesavršeni robot Ron, 2021), Locksmith Animation hrabro istupa na scenu pripovijedajući priču prema kojoj se mogu ravnati sa onima iz produkcije navedenog animacijskog trija fantastikus: Disney-Pixar-DreamWorks. Naravno, s time na umu da Pixar djeluje pod skutima Disneyja, što se isto može reći i za Locksmithovce, čija je matična kuća 20th Century Studios (bivši 20th Century Fox), također pod patronatom filmskog studija Disney. Takoreći, Disney (skoro da) ima monopol nad CGI animiranom filmskom produkcijom.

Nesavršeni robot Ron; režija: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine & Octavio E. Rodriguez; glasovi: Jack Dylan Grazer, Zach Galifianakis, Ed Helms; 2021.

IMDb rejting: 7.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 79%

No, Ron’s Gone Wrong topla je priča o prijateljstvu, odrastanju i prihvatanju drugog i drugačijeg, sa iznimno lijepo urađenom animacijom i dosta dobrom sinhronizacijom. Gotovo da svi oni stariji zaljubljenici u animaciju ne mogu prežaliti i prihvatiti niti jedan drugi soundtrack od onoga originalnog, te se bukvalno ježe na bilo kakvu sinhronizaciju, koliko god ona dobro bila urađena. Kada bi mogli preći preko toga zaista bi uživali u jednom takvom CGI animiranom uratku kakav je Nesavršeni robot Ron.

Potpisniku ovih redova nije svejedno, ali s obzirom da prateći redovni kino-repertoar ne može da bira, iako preferira originalni (iz)govor, ipak može pronaći ljepotu u sinhroniziranoj verziji. Kada to uspijete ne morate strahovati da ćete nešto propustiti, neku šalu ili upadicu, jer ekipa vokalnih talenata koja je radila sinronizaciju vješto je, ne može se reći prevela, (već) adaptirala “štos“ i učinila ga svojim. Režiju CGI animiranog Ron’s Gone Wrong potpisuje dvojac Sarah Smith i Jean-Philippe Vine, dok je koreditelj Octavio E. Rodriguez. Sarah Smith se prvobitno dokazala kao rediteljica kompjuterskom animacijom urađenog Arthur Christmas (2011) i Ron’s Gone Wrong joj je drugi dugometražni animirani uradak. Jean-Philippe Vine kalio se u stop-motion animaciji i serijalu Shaun the Sheep, dok koreditelj Octavio E. Rodriguez iza sebe ima rad na Pixarovim projektima Coco (2017) i Incredibles II (2018) kao storyboard artist.

Rediteljica Smith zajedno sa Peterom Baynhamom potpisuje scenarij za animiranu avanturu u kojoj i iz koje će djeca moći naučiti ponešto o tome kako se sprijateljiti i biti drug, te sagledati stvarnost iz nekog drugog ugla od onog kojim je iskrivljena percepcija današnje omladine. A taj je da su današnja djeca (dobrim dijelom) i odrasli postali ovisni o pametnim telefonima, tabletima i raznim tehničkim skalamerijama koje ih odvlače od onoga bitnog – živjeti život i družiti se sa svojim vršnjacima uživo, ne samo u virtuelnom svijetu. Glavni junak priče je Barney čiji je san imati BiBota – “Najboljeg prijatelja iz kutije“, jer tada više neće biti usamljen i time možda vrati svoje nekadašnje prijatelje od kojih svi imaju BiBote. San će mu se i ispuniti, ali umjesto ispravnog, dobiće pokvarenog, Rona sa kojim će proći mnoge pustolovine, te na kraju shvatiti značaj pravog prijateljstva.

Sead Vegara

Urednik

Filmofil.ba

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan