Promocija knjige Veska Kadića “Knjiga o njemu: Ivica Matić”

Ivica Matić / knjiga o njemu – je knjiga bosanskohercegovačkog redatelja, montažera i filmskog kritičara Veska Kadića. Kadić se u ovoj knjizi kroz eseje, kritički osvrt, te biografiju autora bavi životom i djelom Ivice Matića. Kroz lične impresije o Matiću i analize njegovih autorskih djela gradi sliku jednog velikana koji je u kratom periodu obilježio značajan dio bh kinematografije. Matić je snimio 30-ak kratkih filmova, od kojih su većina bili eksperimentalni, dobitnik je brojnih nagrada za amaterski film, a Kadić ga u svojoj knjizi opisuje kao najavangradnijeg bh sineasta.

Ako je itko zaslužio da mu se posveti posebna studija, onda je to bio Ivica Matić koji je u bh kino amaterizam -ušao- nakon značajnoj djelovanja navedenog trojca “Komosar, Hadžidedić i Stojanović”, i koji je svojim filmovima nudio mogućnost da se na osnovi njih otkrije jedna estetika eksperimentalnog ili istraživačkog filma. Nažalost, i ova knjiga o stvaralaštvu Ivice Matića možda će samo u naznakama otkriti mogućnost pojave neke vrste estetike unutar njih, ali neće polučiti nikakvu teoriju o njihovim filmsko-estetskim vrijednostima koje su Matićevi filmovi, na sreću, posjedovali. S druge strane, za tako nešto danas je već kasno, jer je mnogo manji broj Matićevih filmova dostupan *mnogi nisu ni sačuvani*, a da ne kažemo da nije javno arhiviran, što bi sigurno bio nedostatak za onoga tko bi se usudio da na osnovici istraživanja izvede neku studiju o mogućoj estetici Matićevih eksperimentalnih filmova

Vesko Kadić

Promocija knjige Ivica Matić – knjiga o njemu, autora Veska Kadića će se održati u Filmskom centru Sarajevo 25.10. 2021. godine s početkom u 18:00 sati. Knjiga je objavljena u financijsku potporu Općine Vareš, a izdavače je HKD Napredak.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan