Pravo Ljudski predstavlja film Gorana Devića: U ime Rebublike Hrvatske

U nastavku zajedničkog programa Pravo Ljudski će u prostoru Filmskog Centra Sarajevo predstaviti filmove Gorana Devića “U ime Republike Hrvatske” (2019), koji će prikazan 23.03.2022. u 20:00 sati.

Film prati Marka Franciškovića u pokušaju predstavljanja radikalnog političkog programa i pravosudno-psihijatrijskoj reperkusiji koja je uslijedila nakon tog političkog aktivizma.

Od pojedinca koji je naumio radikalno promijeniti stvarnost, Marko Francišković postaje osoba kojoj je oduzeta sloboda, čovjek kojeg se protiv volje podvrgava psihofarmaticima i zatvara u psihijatrijsku bolnicu. Kad ga sistem napokon proglasi zdravim i pusti na slobodu, više mu ne pada na pamet baviti se politikom! Ispada da ga je sistem učinkovito “izliječio” od potrebe da mijenja stvarnost. Upoznajemo ga kao čovjeka koji se brine kako će sinu kojeg nije vidio osam mjeseci nabaviti sličicu nogometaša koja mu nedostaje u albumu. Marko ima neriješene sukobe s roditeljima i otkazao mu je akumulator u autu po kiši. Zapravo, upoznajemo ga kao jednog od nas.

Goran Dević

Goran Dević rođen je 1971. godine u Sisku. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje danas radi kao docent na BA i MA studiju Filmske i TV režije. Autor je nagrađivanih dokumentarnih filmova: Na vodi (2018), Buffet Željezara (2017), 65+ (2016), Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012), Don Juan: Oprostite, gospođice (2010), Poplava (2010), Sretna zemlja (2009), Tri (2008), Nemam ti šta reć’ lijepo (2005), Uvozne vrane (2004) i drugih. Kao koautor napisao je scenarij i režirao dugometražni igrani film Crnci (2009), koji je osvojio više nagrada: Grand Prix na Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu 2009, Grand Prix na Festivalu autorskog filma Srbija 2009, nagradu FIPRESCI i specijalnu nagradu za režiju na festivalu u Cottbusu 2009 te Zlatnu arenu za režiju na Pulskom filmskom festivalu 2009. Retrospektive Devićevih dokumentarnih filmova prikazane su u berlinskom Arsenalu te na Crossing Europe Film Festivalu u Linzu.

Ulaz na projekciju je slobodan, a studenti/ice i srednjoškolci/ke imaju pravo na besplatnu kafu ili čaj pri svakoj posjeti Free kina Valter.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan