Filmski centar Sarajevo podržao projekat srednjoškolaca

Filmski centar Sarajevo učestvovao je u projektu Socijalni dan Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH). Socijalni dan je jedinstvena prilika za sve srednjoškolce širom Bosne i Hercegovine da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima. Pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju.

Ove godine, Socijalni dan održan je 15. oktobra 2021. godine u depou Filmskog centra Sarajevo, gdje su srednjoškolci imali priliku raditi na sređivanju filmske zbirke u beta i dvd formatu. Srednjoškolci su izvršili dezinfekciju i organizaciju filmskog materijala nedavno premještenog iz prostorija Filmskog centra Sarajevo u FCS Studio u svrhu implementacije projekta digitalizacije i očuvanja filmskog naslijeđa. 

Prijavila sam se zbog filmske historije i umjetnost, jer mi je općenito to zanimljivo. Zanima me i pozorište kao i filmska umjetnost. Ovo radno iskustvo mi je bilo umirujuće i opuštajuće, dosta sam naučila. Najvažnija mi je bila kolegijalnost, što smo se bolje upoznali međusobno, ali i sa filmom

Ema Salihbegović, Ssst gimnazija

Za projekat sam čuo preko djevojke pa sam se zbog toga i prijavio jer mi je bilo zanimljivo. Zanima me film, hobi mi je pozorište, privuklo me jer me umjetnost zanima.

Ahmed Vladavić, Srednja Mašinska tehnička škola
EN