Večernja škola filma uči polaznike procesu stvaranja filma

Više od 20 studenata prijavilo se na Večernju školu filma koju organizira Filmski centar Sarajevo. Želja im je naučiti više o samom procesu stvaranja filma kroz predavanja filmskih autora.

O filmu, filmskom jeziku, osnovi semiotike filma, estetici i drugim aspektima sedme umjetnosti, svi zainteresovani polaznici imaju priliku učiti od predavača sa višedecenijskim iskustvom rada na filmu.

“Osim ovih predavanja, tu će biti i inserti iz filma, prezentacije i ja se nadam, živi razgovor sa polaznicima”, kazao je Midhat Ajanović, filmski autor i književnik.

Više od 20 zainteresovanih polaznika prijavilo se na Večernju školu filma koju organizuje Filmski centar Sarajevo, kako bi naučili nešto više o sedmoj umjetnosti.

Mi imamo sreću da, bez obzira na historijske okolnosti u kojima se naša zemlja nalazi, ipak imamo jednu vrlo razvijenu filmsku kulturu, kazao je Ajanović.

“Imali smo je uvijek. Od 1902. i prvog filma koji je snimljen u BiH ‘Debele žene putuju iz Sarajeva’, pa do današnje digitalne filmske kulture, mi imamo jednu finu razvojnu putanju, koja nije ni malo slabija od zemalja slične veličine u Evropi”, dodao je.

Da bi promovisali filmsku umjetnosti, te animirali mlade, Filmski centar Sarajevo je, u proteklih pola godine, realizovao pilot projekat “Free kino Valter”, gdje su pored projekcija studentskih filmova bili upriličeni i razgovori sa autorima, kao i predavanja o restauraciji i konzervaciji filmske trake.

“U septembru planiramo Ljetno kino Valter, jer Filmski centar ima produžnicu na Jagomiru, tako da će publika imati priliku na otvorenom, tri dana, gleda filmove”, kazala je Emina Šehić, Filmski centar Sarajevo.

Filmski centar nastavlja sa brojnim edukativnim radionicama, a sve sa ciljem kako bi privukao mlade i upoznao ih sa filmskom kulturom.

Izvor: N1

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan