Revitalizacija sarajevskog kinematografskog pejzaža se nastavlja

U značajnom iskoraku ka podmlađivanju kinematografske infrastrukture u Sarajevu, Filmski Centar Sarajevo, u tandemu sa kompanijom Mibral, pokrenuo je ključnu inicijativu s ciljem podizanja zaštitne ograde oko nekadašnjeg filmskog studija Sutjeska u Nahorevu. Ovaj značajan poduhvat, koji označava kulminaciju od tri decenije od prestanka kinematografskih aktivnosti na ovim svetim prostorima, označava ne samo oživljavanje historijske eminencije, već najavljuje i pripremne mjere poduzete za predstojeću fazu rada Filmskog centra Sarajevo.

Odluka da se učvrste prostor nekadašnjih prostorija Sutjeska Film Studija svjedoči o postojanoj opredijeljenosti Filmskog centra Sarajevo u poticanju povoljnog okruženja za kinematografske inovacije i preporod kulture. Kao čuvari bogate kinematografske ostavštine Sarajeva, Filmski centar Sarajevo je pomno orkestrirao ovaj zajednički poduhvat sastavljen iz tri faze: iskop temelja, odklanjanje pomoćnih ilegalnih objekata sa lokacije te ključno, postavljanje ograde.

Značaj ovog kolaborativnog poduhvata proteže se dalje od pukog fizičkog razgraničenja granica; simbolizira promjenu paradigme u narativu koji okružuje sarajevski kinematografski pejzaž. Tri decenije prostori Filmskog studija Sutjeska su bili uspavani i obavijeni plaštom zapuštenosti. Međutim, ovi nekada zaboravljeni prostori spremni su za revitalizaciju u živo središte kinematografske aktivnosti i kulturne razmjene.

Štaviše, postavljanje zaštitnog perimetra oko prostorija bivšeg Filmskog studija Sutjeska služi kao uvod u skori početak nove faze na putanji Filmskog Centra Sarajevo.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan