Večeras na Kako čitati film: Film Jasmile Žbanić

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Faruk Lončarević večeras će predstaviti će i interaktivno analizirati još jedno ostavrenje redateljice Jasmile Žbanić. 

Film “Za one koji ne mogu da govore” (2013) formiran je oko glavne protagonistkinje Kym, turistkinje iz Australije, koja odlučuje posjetiti Bosnu. Slijedeći upute iz turističkog vodiča, Kym odlazi u Višegrad, gradić na granici između Bosne i Srbije natopljen historijom. Nakon besane noći u romantičnom hotelu Vilina Vlas, Kym saznaje šta se tu događalo tokom rata. Ona više nije obična turistkinja – ovo iskustvo zauvijek će joj promijeniti život.
Film se temelji u potpunosti na istinitom događaju: posjetu Australke Kym Vercoe Bosni. Duboko iskustvo koje joj je to putovanje donijelo, ova pozorišna umjetnica pretočila je u predstavu “Sedam kilometara sjeveroistočno”.

Nakon što je pogledala DVD Kym Vercoe “Sedam kilometara sjeveroistočno” Jasmila Žbanić je bila zadivljena njenom pričom i izvedbom. Kym koja se nalazila u Australiji, pristala je na saradnju sa Jasmilom i na njen poziv stiže u Sarajevo.

“U početku smo mislili da ćemo napraviti dokumentarni, eksperimentalni film, ali kada je Kym došla ovdje i kada smo započeli pisanje shvatili smo da film mora biti narativne prirode. Film je finansiran uglavnom od lica koja su željela da ostanu anonimna jer se film bavio ozbiljnim, realnim zločinima.”

Jasmila Žbanić

Projekcija i predavanja namijenjena su edukativnoj svrsi, te su oslobođena plačanja. Filmski Centar Sarajevo omogućio je svim studentima besplatan topli napitak.

Vidimo se u 18:00 sati na adresi Dženetića čikma 12!

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan