Stella u Filmskom

Stella Dujmušić rođena je 1997. godine u Travniku, BiH.

Djetinjstvo provodi u Sarajevu gdje završava osnovnu i srednju školu. Preddiplomski studij upi- suje 2015. godine na Odsjeku za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. U septembru 2019. godine diplomira na istoj ustanovi te stiče zvanje bachelor-a grafičkog dizajna.

Kroz svoj rad fokusira se na sve vrste printanih medija i najviše uživa u radu na knjizi, osobito kroz nezavisno izdavaštvo te editorijal dizajnu uz svestran izričaj – tipografiski, fotografski ili ilustrativni. Pored studentskih projekata, samostalno radi sa studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu već pet godina kao dizajnerica vizuala za predstave, filmove i performanse, ali nerijetko i kao scenografkinja i kostimografkinja. Rad u teatru imao je značajan uticaj na Stellin oblikovni proces pa ona tako kroz svoj rad istražuje konceptualne i interaktivne aspekte dizajna pokušavajući posmatrača neposrednije uključiti u vizual.

Od samog početka studija na ALU Sarajevo, dio je organizacijskog tima studentskog festivala dizajna i vizualnih komunikacija pod nazivom Pop-Up! Sarajevo, kroz koji nastoji povezati što veći broj mladih ljudi iz regije koji se bave vizualnom kulturom.

Kao dobitnica Erasmus + stipendiranog programa studentske razjene, sedmi semester provela je na Studiju komunikacijskog dizajna na Universidade do Porto, Portugal. Ovo iskustvo probudilo je želju za neprestanim otkrivanjem novih znanja i povezivanjem s ljudima različitih kulturoloških pozadina iz svijeta umjetnosti i dizajna.

Otvaranje izložbe je predviđeno za 19 sati, a u 20 sati će se održati projekcija filmova : Soba od papira- Anvar Nijemčević, Trebala bih krenuti- Sare Ristić, U ova četiri zida- Isam Karahasanović. Nakon projekcije filmova nastupat će DJ duo Manif-etluk- Sara Ristić i Emina Emily Džindo.

Filmski Centar Sarajevo ima za cilj promociju filmske kulture i edukaciju mlade publike. Pored redovnih predavanja “Kako čitati film”, te projekcija domaćih i stranih filmova, Filmski Centar nastoji izgraditi sredinu u kojoj će mladi umjetnici moći prezentovati svoje umijeće široj publici, te samim tim i izgraditi i vlastitu publiku.

Jedna od osnovnih svrha prostora u kojem se sve do nedavno nalazio Muzej “Valter brani Sarajevo” jeste da služi kao mjesto koje promovira mlade umjetnike.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan