Sažetak mjeseca maja u Filmskom!

Početak mjeseca maja u Filmskom je obilježio vrhunac saradnje Pravo Ljudski Film Festival i Filmskog Centra Sarajevo. U srijedu 4.og maja imali smo priliku pogledati kratke filmove autora Srđana Vuletića, Smaila Kapetanovića, Nebojše Šerić Shobe, Nedima Alikadića i Jean-Gabriel Périota. Nakon projekcije filmova održan je razgovor s autorima koji je vodila direktorica Pravo Ljudski Film Festival Kumjana Novakova. Jean-Gabriel Périot, priznati francuski redatelj trenutno radi na novom filmu na kojem su saradnici navedeni bosanskohercegovački redatelji. 

Da je Filmski Centar Sarajevo mjesto koje uvijek ima otvorena vrata za sve sugrađane Sarajeva i drugih mjesta,a  kojima su vrata inače zatvorena u većini javih institucija, potvrđuje i nastavak saradnje sa Sarajevskim Otvorenim Centrom. U subotu 14. Maja održan je live-prijenos Evrovizije, najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi, te je naš prostor bio preplavljen slavljem, muzikom i pozitivnom energijom, za koju je najviše bila zaslužena naša publika, ne samo domaća, već i iz svih dijelova svijeta, koja je kroz prizmu kolektivnog ushićenja imala priliku doživjeti Sarajevo u najboljem svjetlu. Saradnja sa SOC-om za nas predstavlja značajan korak, ne samo u kulturi i edukaciji mladih, već i u društvu koje se zajedničkim silama trudimo gurati ka naprijed. 

Sada već, mislimo da sa sigurnošću možemo tako nazvati, kultna predavanja Kako čitati film profesora i redatelja Faruka Lončarevića obilježili su mjesec maj sa filmovima autora iz regije. Prikazani filmovi “Svjedoci”, “Armin”, “Ne gledaj mi u pjat”, pokazali su vrijednost domaće kinematografije i kvalitet koji postoji na našim prostorima. Predavanja koja vodi prof Lončarević nakon projekcije filmova su uvijek dobra prilika da ljubiteji filma sudjeluju u analizi filma i diskusiji o filmu zajedno sa jednim od najvećih filmskih teoretičara današnjice. 

Pored redovnih predavanja Kako čitati film, publika je imala priliku uživati u filmovima Alfreda Hitchcoka, koji su prikazivani svake srijede. Posjećenost i zainteresiranost, naročito mlade publike, nam ulijeva povjerenje u to da naša publika voli film i da su upravo klasici ti koji su nam sada možda i najpotrebniji u vremenu konzumerizma i prezasićenja sadržajem. 

U subotu 28. maja imali smo priliku pogledati dva kratka filma mladih tuzlanskih umjetnika, “Smogom dano”, Milice Bilanović i Alija Huremovića, i “Alarmantno stanje” Alija Huremovića. Pored projekcije filmova, otvorena je i izložba konceptualnih radova Milice Bilanović. Filmovi i novomedijska postavka izložbe ukazuju na goruće probleme današnjice, od zagađenja i ekološke krize do migrantske krize i nekropolitike koja oblikuje stvarnost u kojoj se nalazimo. Kako postojanje ovih problema utiče na oblikovanje i stvaranje umjetnosti, kao i koje su to osnovne ideje koje se kriju iza ovih radova imali smo priliku razgovarati s Milicom. Izložba Milice Bilanović prikazuje radove koji reflektuju pitanja pozicioniranja identiteta umjetnice naspram geopolitičke pozicije u kojoj se od rođenja nalazi. Radovi nas suočavaju sa zapadnom hegemonijom ideje o čovjeku, kao antropocentričnom subjektu koji odlučuje ko ima, a ko nema pravo na život.

Još zanimljivih događaja i filmskih projekcija nas čeka u mjesecu junu, a repertoar možete vidjeti na našoj stranici ili instagramu. 

 

Vidimo se u Filmskom! 

 

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan