SAŽETAK 2022. GODINE U FILMSKOM CENTRU SARAJEVO

U proteklih godinu dana, Filmski Centar je nastojao nabaviti osnovnu opremu za digitalizaciju uz stručno usavršavanja osoblja (obuka za upravljanje skenerom i softverom, obuka za obradu i procesuiranje digitaliziranog materijala). Kroz četiri radionice, uposlenici, volonteri i zainteresirani mogli su se upoznati s kompletnim procesom (radionice Obuka za Cintel Scanner i DaVinci Resolve, Ljetna filmska radionica, From Film to Digital Film i Digitalna restauracija filma).

Naše kolegice Enea Ahmedhodžić i Ema Muftarević koje rade na procesu digitalizacije i očuvanja filmske građe, zajedno s volonterima, privode kraju popisivanje građe kao i stvaranju malog, ali značajnog arhiva dokumentacije koja je vezana za filmove. Uz stečena iskustva, uspjele su pripremiti četiri dokumentarna filma koja smo ove godine pustili u projekciji Noći kina: Sarajevo 1920, Afro-kubanske igre (1963), Svjetska premijera (1970) i Kruh naš svagdanji daj nam danas (1989).

U daljem procesu digitalizacije, nastojat ćemo digitalizirati i drugi materijal i omogućiti njegovu projekciju u okviru Free Kina Valter. Čišćenje filmskih traka je samo prvi korak u procesu, kako očuvanja, tako i digitalizacije. Filmske trake i dalje trebaju dodatnu brigu budući da, za sada, Filmski Centar posjeduje samo osnovne uvjete za njihovo očuvanje, ali smo istrajni u namjeri da se filmsko blago primarno zaštiti i očuva.

Prostor bivšeg muzeja smo pretvorili u Klub i kino koji nude razne vrste sadržaja, te je primarno posvećen promociji mladih bh umjetnika, koji su time dobili prostor u gradu u kojem mogu da izlažu i prezentuju svoje radove. U periodu od decembra 2021. godine, do decembra 2022. godine održavani su različiti edukativno-zabavni drogađaji koji su bili posvćeni promociji mladih umjetnika, kako Sarajevskih, tako i iz drugih gradova BiH.

U sklopu projekta Free Kino Valter – Valter 2.0, održane su dvije kolektivne izložbe studenata Akademije likovnih umjetnosti- odsjeka za Grafički dizajn i studenata sa Arhitektonskog fakulteta; pet samostalnih izložbi likovnih umjetnika; održana su dva javna čitanja studenata Akademije scenskih umjetnosti Odsjeka za dramaturgiju; dvije večeri poezije na kojima su svoje autorske pjesme predstavili publici kako studenti, tako i mladi neafirmisani knjiiževnici, te su održane i dvije projekcije studentskih i diplomskih radova studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo- Odsjeka za režiju, Akademije dramskih umjetnosti Tuzla Odsjeka za produkciju i Sarajevske filmske akademije – SSST-a. Plan Filmskog Centra Sarajevo jeste da nastavi s održavanjem projekta i u budućnosti. Organizatorica ovih događaja je Emina Šehić, mlada bh scenaristica i pripravnik Filmskog centra koja je i sama kroz proces rada u Filmskom centru svjedočila potrebi koju generacija novih umjetnika zahtjeva u vidu slobodnog prostora koji nudi vidljivost umjetnicima.

Prva izložba je bila posvećena plakatima, a na izložbi su učestvovali: Hanan Delić, Azim Mandžuka, Elma Nukić, Danijela Obajdin, Ahmed Prošić, Anja Stragar i Arijan Žutić., U sklopu izložbe, prikazani su i studentski filmovi Akdemije scenskih umjetnosti, Odsjeka za režiju: “Zašto ne zaplešete”, “Fragmenti pod vodom”, “Otplitanje” i “Bjelko” bili su pod režijom Isidore Ratković, Mine Vavan i Almira Zoletića.  U februaru je zatim održana i izložba fotografija mladih autora i studenata Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu: Hanan Delić, Sergeja Mačara, Elme Nukić, Emine Numanović, Anje Stergar i Ane Sužnjević. Pored toga, samostalne izložbe u Filmskom centru su imali još : Stella Dujmušić, Milica Bilanović, Saša Peševski, Hana Dujmović, Zlata Hodžić, te Kijamet kolektiv – Aida Zahirović i Samir Mrković. U sklopu izložbe postera Stelle Dujmušić prikazani su i kratki filmovi Soba od papira- Anvar Nijemčević, Trebala bih krenuti- Sare Ristić, U ova četiri zida- Isam Karahasanović. Konceptualna izložba Milice Bilanović je multimedijalnog karaktera, a zajedno s Milicom, sarajevskoj publici se imao priliku predstaviti i Ali Huremović, student produkcije Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle sa svoja dva kratka filma : “Smogom dano” i “Alarmantno stanje”. Studenti Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti su se kroz dva javna čitanja predstavili publici, a to su bili Ismira Mašić, Armin Behrem, Lamija Pandžo i Benjamin Konjicija. Na prvoj održanoj večeri poezije posvećenoj pokojnoj profesorici i bh pjesnikinji i dramskoj spisateljici Ljubici Ostojić, svoju poeziju su predstavile: Emina Kovačević, Ivona Baković, Sara Ristić, Nejla Bihorac, Mina Vavan, Isidora Ratković i Emina Emily Džindo. Svoje filmove u sklopu izložbi su prikazali i Saša Peševski- “Trip” i Aida Zahirović film “Kako je hotel postao dom”. Održana je i projekcija kratkih filmova mladoh bh pozorišnog i filmskog redatelja Alena Šimića, “Kemix”, “B4” I “Tica”.

Jedan od najznačajnijih segmenata kojima se Filmski centar bavio u proteklih godinu dana jesu predavanja profesora Lončarevića “Kako čitati film”. Svakog petka, posjetioci Filmskog centra su imali priliku da prisustvuju projekciji filmova domaće i savremene kinematografije uz predavanja i analizu filma zajedno sa prof. Lončarevićem. “Kako čitati film” je za nas vrlo važan projekat jer se u period od septembra 2021. godine do decembra 2022. Godine održalo oko 40 predavanja. Značajno je i to da je sezona predavanja bila posvećena bh i regionalnim filmovima, kao i stranim kultnim filmovima. 

Godina 2022. je bila ispunjena različitim radionicama koje su služile da edukuju mlade zainteresirane za film o filmskoj umjetnosti. Čast nam je da je uvaženi bh redatelj i profesor na fakultetu u Švedskoj, Midhat Ajanović, održao četiri predavanja “Večernje škole filma” u kojima je polaznike radionice podučavao osnovama filma i animacije.

 Pored aktivnosti Free Kina valter – Valter 2.0 I predavanja Kako čitati film, ostvarili smo i dvije vrlo značajne saradnje. U prvoj polovini godine održavane su projekcije odabranih filmova iz ranijih izdanja Pravo Ljudski Film Festivala, čije su projekcije bile posjećene u velikom broju, te je dio programa ovogodišnjeg izdanja PLJFF upriličen u Free Kinu Valter. Za Filmski Centar je značajan sadržaj koji je ova saradnja ponudila jer su u pitanju filmovi bh i regionalnih autora koji trenutno djeluju diljem Evrope i svijeta i kroz dokumentaristički pristup govore o problemima današnjice. Upravo kroz ovu saradnju nam je bilo drago da ponudimo publici sadržaj koji je relevantan za današnju kinematografiju. Pored toga, ostvarili smo saradnju sa Sarajevskim Otvorenim Centrom, koji djeluje na poboljšanju bh zajednice i bavi se svakodnevnim problemima s kojima se susreću pripadnici manjina. U saradnji sa SOC-em održana je večer poezije koje je bilo otvorenog tipa i na kojem su svi prisutni imali slobodu da učestvuju.

U septembru ove godine organizovali smo i prvo Ljetno Kino Valter, na otvorenom prostoru Bivšeg studija Sutjeska filma na Jagomiru. U ovoj trodnevnoj manifestaciji prikazani su kultni filmovi : “Valter brani Sarajevo”, “Partizanska eskadrila”, te je održana regionalna premijera filma “Svjetla Sarajeva”. Prvu večer Ljetnog kina, Udruženje Apollo iz Posušja je održalo koncert filmske muzike, čime je obogaćen sadržaj Ljetnog kina, koje planiramo ponovo održati i u predstojećoj 2023. godini.

U prostorijama Filmskog centra gdje se do nedavno nalazio muzej “Valter brani Sarajevo” trenutno se nalazi klub Vlater, odnosno Free Kino Valter. Ovaj mali prostor sačinjava biblioteka rijetkih knjiga i časopisa o filmskoj umjetnosti koju je velikodušno Filmskom centru poklonila porodica jednog od najznačanijih filmskih redatelja regiona Vefika Hadžismajlovića. Klub sa bibliotekom je otvoren za sve posjetioce svakim radnim danom, te je od velikog značaja za sve teoretičare, kritičare i ljubitelje filmske teorije. Ideja direktorice Filmskog centra Ines Tanović jeste da prostor služi mladim ljudima, da im se da mjesto u kojem mogu besplatno da stiču nova znanja, poznanstva i iskustva.

Ovom promjenom smo učinili prostor otvorenim za studente i sve posjetitelje koji se zanimaju za filmsku umjetnost i time smo htjeli napraviti jedan prostor u gradu koji je posvećen ljubiteljicama i ljubiteljima filmske kulture. Uz biblioteku nalazi se i videoteka sastavljena od dvd-ova nekih od najznačanijih filmova američke, evropske i azijske kinematografije, poklon Filmskom centru od profesora i redatelja Faruka Lončarevića. U skorije vrijeme planiramo proširenje biblioteke i njenog sadržaja sa još većim brojem primjeraka literature o filmskoj teoriji.

 

Značajna nam je podrška koju smo dobili u proteklom periodu i cijenimo zainteresiranost svih filmoljubaca za sadržaj koji Filmski centar nudi, stoga nam je u planu da naš sadržaj još više obogatimo i u predstojećoj 2023. godini.

Hvala vam i vidimo se u Filmskom!

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan