Pravo Ljudski u Filmskom Centru Sarajevo! Projekcija filma „Flotel Europa“

U okviru svojih post-festivalskih outreach aktivnosti, Pravo Ljudski Film Festival i Filmski Centar Sarajevo predstavljaju zajednički program koji je otvoren 16. februara u 20:00 sati, sa projekcijom filma „Flotel Europa“, autorskog filmskog eseja Vladimira Tomića.

„Pravo Ljudski kao platforma za nezavisni, društveno angažovani film već 16 godina u kontinuitetu doprinosi otvorenom pristupu kulturi i umjetnosti. Naše djelovanje ne bi bilo moguće ukoliko se ne kreiraju saradnje i zajedništvo sa ostalim akterima, a posebno sa javnim institucijama. U tom smjeru, posebno smo ponosni i zahvalni na partnerstvo i saradnju sa Fimskim Centrom Sarajevo koji je prepoznao ne samo kvalitet programa Pravo Ljudski, već generalno i značaj kreativnog dokumentarnog filma za razvoj bh društva. Kako bi doprinijeli razvoju lokalne dokumentaristike, zajednički smo odlučili da naš prvi program realiziran u Filmskom Centru Sarajevo predstavi autore i autorice koji dolaze iz regije i čiji radovi problematiziraju naš javni i kulturni prostor.“

Kumjana Novakova, direktorica Pravo Ljudski Film Festivala

„Cilj Filmskog Centra jeste da privuče mladu publiku kvalitetnim filmskim sadržajem. Dokumentarni filmovi koji su odabrani da budu prikazani u Free Kinu Valter predstavljaju najistaknutije dokumentarne filmove koji su bili dio selekcije programa Pravo Ljudskog Film Festivala. Stoga nam je zadovoljstvo biti dio saradnje koja promovira ne samo dokumentarni film već i stvara prostor u kojem mladi mogu da se obrazuju o različitim vrstama filma. Vrlo je važno da su to filmovi domaćih autora koji svoju filmsku karijeru grade u raznim dijelovima Evrope, što proširuje perspektivu iz koje svi zajedno možemo učiti o filmu. Kao nasljednik triju producentskih kuća bivše Jugoslavije (Sutjeska Film, Studio Film i Bosna Film), Filmski Centar Sarajevo inzistira na promociji i važnosti koju film ima u društvu koje je iz dana u dan sve više ugroženo različitim političkim i ekonomskim faktorima. Zbog toga je važno da u Sarajevu postoji mjesto u kojem publika, naročito studenti i srednjoškolci, mogu besplatno da se obrazuju o filmu i njegovoj važnosti na našim područjima.“

Ines Tanović, generalna direktorica Filmskog Centra Sarajevo

Dokumentarni film „Flotel Europa“ započinje 1992. godine, kada talas izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine stiže u Dansku. Kako su postojeći izbjeglički kampovi bili u potpunosti puni, Crveni krst je u kanal u Kopenhagenu usidrio ogroman brod pod nazivom Flotel Europa. Brod će postati privremeni dom za hiljadu ljudi koji čekaju na odluku vlasti o podnesenim zahtjevima za azil. Među njima je i dvanaestogodišnji Vladimir koji je iz ratnog Sarajeva pobjegao sa majkom i starijim bratom. Njih troje će dvije godine života provesti u međuprostoru kreiranom Flotelom Europa. Dvije decenije kasnije Vladimir Tomić nas vodi kroz svoje odrastanje na Flotelu ispunjenim odjecima rata, no i čežnjama, snovima i željama koje čine adolescenciju. Priča o sazrijevanju protkana je ličnim VHS snimkama izbjeglica sa kojima dijele “prostorno-vremenski vakuum” Flotela Europa.

Film je dobio nagradu lista „Tagesspiegel“ na Berlinalu 2015. godine za najbolji film u sekciji Forum kao i poseban pomen za nagradu „Peace Film“.

Projekcija narednog filma u okviru ove saradnje biti će održana u srijedu, 23. februara u 20:00 sati, u Free Kinu Valter, Filmskog Centra Sarajevo, Dženetića čikma 12. Ulaz na sve projekcije je otvoren, a studente i srednjoškolce čeka besplatna kafa ili čaj. Vidimo se u Filmskom!

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan