Pravo Ljudski sa diptihom Pisma 1 i Pisma 2 u Filmskom Centru Sarajevo

U nastavku zajedničkog programa Pravo Ljudski će večeras u 20 sati u prostoru Filmskog Centra Sarajevo predstaviti diptih Pisma 1 i Pisma 2, autorice Ane Pavlović.

Riječ je o filmu srbijanske redateljice Ane Pavlović, nastanjene u Danskoj, koji je proglašen najboljim filmom u takmičarskoj selekciji extra muros 13. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala. Diptih prikazuje živote migrantkinja i njihove uspomene na prve dane u Danskoj, a centralni narativ fokusira seriju pisama i fotografija između Ane u Kopenhagenu i njene majke u Beogradu, pritom otvarajući kompleksna pitanja iseljavanja i migracije, odnose globalnog Juga i Sjevera, ali i porodičnih odnosa te odnosa majke i kćeri. Međunarodni žiri će 2018. godine za film istaknuti da originalni vizuelni pristup autorice “projektuje mentalni krajolik kroz moćni dispozitiv, pretvarajući jednostavni sto u zamišljeni ekran”. Diptih Pisma 1 i Pisma 2 uspješno spaja dva različita prostora i vremena, sa njihovim specifičnim socio-političkim paradigmama, dijeleći intimna osjećanja izolacije i egzila sa gledateljem/ljicom.


Diptih Pisma 1 i Pisma 2 će biti prikazan u Free kinu Valter Filmskog Centra Sarajevo, u 20:00 sati. Ulaz na projekciju je slobodan, a studenti/ice i srednjoškolci/ke imaju pravo na besplatnu kafu ili čaj pri svakoj posjeti Free kina Valter.

Pravo Ljudski u Filmskom Centru Sarajevo je partnerska inicijativa Pravo Ljudski Film Festivala i Filmskog Centra Sarajevo koja ima za cilj promociju kreativnog dokumentarnog filma i umjetničkog filma općenito.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan