Marry Me: Dobro, dobro zašećerena limunada

Kada se 1999. godine u kinima širom svijeta pojavio film Notting Hill (Ja u ljubav vjerujem) sa Julijom Roberts i Hughom Grantom u glavnim ulogama mnogi poklonici romantičnih komedija došli su na svoje. Spoj Robertsove i Granta bio je dobitna kombinacija u romkomu koji je malo puta prije toga imao takvu glumačku snagu; naravno uzevši u obzir filmove Pretty Woman (Zgodna žena, 1990), koji je spojio Richarda Gerea i Juliju Roberts, te Four Weddings and a Funeral (Četiri vjenčanja i sprovod, 1994), sa Hughom Grantom i Andie MacDowell.

Ti si taj; režija: Kat Coiro; uloge: Jennifer Lopez, Owen Wilson, Sarah Silverman, Maluma; 2022.

IMDb rjeting: 6.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 59%

I jedan i drugi film lansirali su svoje zvijezde u stratosferu romantičnih komedija, zadali standarde za buduće romkome, te se doimalo da samo čekamo kad će Hollywood ujediniti najbolje sa Starog i Novog kontinenta. Sama priča, prava pravcata holivudska bajka u kojoj prelijepa američka filmska zvijezda (Roberts) završi sa šarmantno šeprtljavim Britancem (Grant), vlasnikom knjižare, bila je i ostala ulitmativna limunada.

Sada, 23 godine nakon što je Julija stajala pred Grantom i izgovarala riječi: „…samo djevojka koja stoji pred momkom i moli ga da je voli…“, Hollywood nam nudi nešto što, ne samo da nevjerovatno podsjeća na Notting Hill, barem u svom jezgru, već to radi na odveć sladunjav način. Riječ je ostvarenju Marry Me (Ti si taj, 2022) u kojem će planetarno popularna pjevačica Kat Valdez (Jennifer Lopez), umjesto da se, pred milionskom publikom na koncertu, vjenča sa svojim partnerom, pjevačem Bastianom (Maluma), odabrati lika iz publike, samohranog oca i nastavnika matematike Charlieja (Owen Wilson).

Kat je minut prije izlaska na scenu u vjenčanici pogledala video u kojem njen dragi ljubi drugu, te doživjevši nervni slom jednostavno odabrala tipa iz publike koji je nosio natpis „Marry Me!“ (Udaj se za mene!). Charlieja su bukvalno dovukli na koncert, njegova 12-godišnja kćerka Lou (Chloe Coleman) i kolegica sa posla Parker (Sarah Sileverman), a ni u najluđim snovima nije mogao zamisliti kako će se završiti veče. Ono što će uslijediti u narednim danima, sedmicama, pogađate, zbližit će dvoje naizgled nespojivih ljudi, individua toliko različitih da je naprosto nevjerovatno ono što im se događa.

Naravno, Notting Hill je napisao jedan od (po)najboljih scenarista romantičnih komedija, Richard Curtis, čovjek čije je ime sinonim za kvalitetan romkom, i ujedno i reditelj “limunade za sva vremena“ About Time (Vrijeme za ljubav, 2013). Marry Me svoje postojanje duguje istoimenom grafičkom romanu autora Bobbyja Crosbyja, kojeg je u scenarij derivirao trio: John Rogers, Tami Shager i Harper Dill. Osjetna je razlika u pismu, ali i samoj režiji, navedenih filmova. Koliko god se rediteljica Kat Corio trudila uhvatiti magiju momenta među svojim protagonistima, neodoljivoj J.Lo i (još jednom) šarmantno šeprtljavom Owenu Wilsonu, i koliko god (ne) radila hemija između njih dvoje, one romantične duše među kino-publikom (za)sigurno će pronaći utjehu i spas u ovoj dobro, dobro zašećerenoj limunadi.

Sead Vegara

Urednik

Filmofil.ba

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan