LJETNO KINO VALTER

Filmski Centar Sarajevo je na otvorenom prostoru nekadašnjeg studija Sutjeska film na Jagomiru po prvi put ove godine organizovao Ljetno kino Valter. Prvu večer programa, ponedjeljak 7. septembra, publika je imala priliku uživati u regionalnoj premijeri filma “Svjetla Sarajeva”, dokumentarnog filma redatelja Srđana Perkića. Dokumentarni film je posvećen jednoj od najznačajnijih grupa našeg regiona Zabranjeno Pušenje, a film je svoju svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Nakon projekcije filma u Ljetnom kinu publici se predstavio redatelj Perkić, koji je zajedno sa producenticom filma Amrom Hadžihafizbegović  izrazio čast i zadovoljstvo što je baš u Filmskom Centru film imao svoju drugu projekciju.

Nakon projekcije filma “Svjetla Sarajeva” upriličen je koncert filmske muzike Udruge Apollo iz Posušja, koji su svojim obradama filmskih songova počastili sarajevsku publiku muzičkim sadržajem koji je obogatio naše Ljetno kino.

Udruga za promicanje kulture Apollo osnovana je 2013. godine. Umjetnost, glazba, dramski prizori, filmsko stvaralaštvo, ekologija, interkulturalni i međureligijski dijalog, obrazovanje, cjeloživotno učenje neke su od kontinuiranih djelatnosti Udruge.  Udruga za promicanje kulture Apollo je  u prijateljskim i partnerskim odnosima sa akademijama, fakultetima, institucijama, kompanijama, kako domaćim, tako i međunarodnim.

Koncert filmske glazbe jedan je od sektora Udruge koji se odnosi na promociju glazbe i filma, domaćih i stranih ostvarenja. Koncert u Ljetnom kinu Valter je samo prvi njihov nastup u kojem su se predstavili sarajevskoj publici, a reakcije I oduševljenja na njihov rad su nam pokazali vrijednost I kvalitet onoga što rade.

Iako je za drugu večer Ljetnog kina planirana projekcija filma ”Partizanska eskadrila”, nažalost zbog tehničkih razloga projekcija je morala biti otkazana, te je planiramo za naredno ljeto.

Treću večer programa Ljetnog Kina, u srijedu 9. Septembra, održana je projekcija filma “Valter brani Sarajevo”, gdje su nam reakcije publike na film i oduševljenje kojeg ovaj klasik i danas izaziva, naročito kod mlade pubike, pokazali koliku vrijednost i značaj ovaj film ima u našem društvu i našoj zajednici.

Filmskom Centru Sarajevo, i nama, timu Filmskog centra zajedno sa direktoricom Ines Tanović, je bilo značajno iskustvo da kroz ovaj projekat vidimo da je našoj publici stalo do naših kultnih filmova I da je Ljetno Kino Valter projekat koji trebamo I moramo nastaviti I u budućnosti. Turistička Zajednica Kantona Sarajevo koja je podržala naš projekat nam je dala dodatnu motivaciju da svoje resurse, tj naše filmove I naš prostor podijelimo sa publikom koja u našem gradu nema čestu priliku da osjeti kino na otvorenom. Zbog naše publike smo istrajni u namjeri da Ljetno kino planiramo I do godine I u još većem kapacitetu.

Vidimo se u Filmskom!

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan