Kako čitati film: Nož (1999)

Koncept eventa “Kako Čitati Film”, II senzona, bazira se na bosanskohercegovačkoj kinematografiji nakon 1992.godine. Program se sastoji od projekcije filma i analize filma sa polazišta profesora Faruka Lončarevića. Pozorišni i filmski redatelj, te profesor sa Akademije scenskih Umjetnosti u Sarajevu, ove senzone nudi uvid u osnove filmskog jezika, te čitanja filma sa pozicije nacionalnog identiteta.

Pridružite nam se 14.01.2022. godine u sa početkom u 18:00 i projekcijom filma “Nož” (1999), nakon kojeg Vas očekuje analiza filma rađenog prema istoimenom romanu Vuka Draškovića.

Film počinje kada Osmanovići na pravoslavni Božić 1942. godine naoružani upadnu u dom Jugovića. Masakriraju čitavu porodicu koja se okupila da proslavi veliki pravoslavni praznik, ali poštede malog Iliju, tek rođenu nekrštenu bebu. Njega odnosu u svoje selo i predaju ga Rabiji, čiji je muž poginuo te noći u pohodu na Jugoviće. Namjera im je da Rabija odgaja malog kao svoje dijete i da naprave od njega muslimana koji će mrziti i ubijati Srbe. U znak odmazde, u Osmanoviće upadju četnici koji izvrše pokolj nad muslimanima. Rabija uspijeva da se sakrije na tavanu sa malim Ilijom, ali četnici odnose njenog pravog sina, verujući da je to srpsko dijete koje je oteto Jugovićima. Mali Ilija preživljava rat i odrasta kao Alija Osmanović uz Rabiju, verujući da mu je ona prava majka, a da su četnici odnijeli njegovog brata. Kao mladić odlazi u Sarajevo na studije, ali ga slučaj nestalog brata proganja i on odlučuje da ga pronađe.

Jedva čekamo da gledamo i čitamo film na adresi Dženetiča čikma broj 12!

Događaj je oslobođen plaćanja.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan