Kako čitati film: Grbavica (2006)

U okviru predavanja “Kako čitati film” Dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, prof. Faruk Lončarević u petak, 25.02.2022. sa početkom u 18:00 h u Free Kinu Valter održati će ineraktivnu analizu filma “Grbavica” (2006).

Film “Grbavica” redateljice Jasmile Žbanić, osim što je osvojio nagradu Zlatnog medvjeda na 56. Berlinaleu, osvojio je i srca jedne generacije. “Grbavica/ The Land of My Dreams” potresna je i emocionalno dirljiva priča o bosanskoj samohranoj majci koji se bori za opstanak u Sarajevu i nosi duboke fizičke i duhovne rane iz ratova 1990-ih.

Esma (Mirjana Karanović) je bosanska samohrana majka koja živi u sarajevskom naselju Grbavica, području gdje su podsjećanja na ratove iz 1990-ih još uvijek vidljiva na ulicama i zgradama. Korišćen je kao logor za interniranje Bosanaca. Sara (Luna Mijović), njena buntovna dvanaestogodišnja ćerka, veoma je uzbuđena zbog odlaska na školski izlet. Kako bi dopunila skromni prihod koji ostvaruju od državne pomoći, Esma radi u fabrici cipela sa svojom najboljom prijateljicom Sabinom (Jasna Ornela Berry) i noću kao konobarica na koktelu. U međuvremenu, Sara se sprijatelji sa Samirom (Kenan Ćatić), kolegom iz razreda čiji je otac plemenito poginuo u ratu. S obzirom da je Esma rekla Sari da je i njen otac bio ratni mučenik, djevojčica podsjeća majku da donese potvrdu o njegovoj smrti jer joj to daje pravo na poseban popust za izlet. Rediteljica Jasmila Žbanić izaziva nas da nikada ne zaboravimo da ratni vjetrovi duvaju dugo nakon završetka bitaka i prestanka eksplozije bombi. Sjećanja onih koji su preživjeli nose hiljade sjemenki bola, patnje i tuge. Esma otkriva neke tajne u nasilnoj svađi sa Sarom i njih dvije su šokirani. Ali znamo da će ih njihova ljubav i potreba jedna za drugom odvesti u bolju budućnost.

Ulaz na projekciju je slobodan, a studenti/ice i srednjoškolci/ke imaju pravo na besplatnu kafu ili čaj pri svakoj posjeti Free kina Valter.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan