Film Djeca/ Children of Sarajevo Aide Begić u Free Kinu Valter

Sutra, u prostorijama Free Kino Valtera, sa početkom u 18:00 sati, popularna predavanja “Kako čitati film” predstavljaju nam još jedno ostavrenje bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić. Film “Djeca” uključen je u ovosezonski silabus dekana Akademije scenskih umjetnosti, prof. Faruka Lončarevića putem kojeg otkrivamo pitanje identiteta i kolektivne historije sa pozicije filmske umjetnosti.

Radnja filma odvija se oko dvoje ratnih siročadi, Rahime i Nedima koji žive u Sarajevu, u tranzicionom društvu koje je izgubilo moralni kompas, pa i po načinu na koji se odnosi prema djeci ljudi koji su poginuli boreći se za slobodu svog grada. Nakon adolescentskih godina sklonih kriminalu, Rahima je pronašla utjehu u islamu i nada se da će njen brat krenuti njenim stopama. Jednoga se dana potuče u školi sa sinom ministra kojemu razbije iPhone te dobiva ukor pred isključenje ukoliko Rahima ne nabavi novi skupi mobitel koji stoji kao njezine tri plaće.

Film je autentičan opis života u poslijeratnom Sarajevu koje kao da je zaboravilo ratne strahote te tako i djecu poginulih sunarodnjaka, ratnu siročad koja je i u savremenom Sarajevu egzistencijalna siročad kojoj prijete sa svih strana, od bezobzirnog sistema do lokalnih moćnika. Osjetljivu i dirljivu temu Aida Begić prikazuje gradeći atmosferu u opskurnim ambijentima, bezličnim i opustošenim eksterijerima. Film je nagrađen na festivalu u Cannesu gdje je prikazan u programu Izvjestan pogled te na Sarajevskom filmskom festivalu gdje su nagrađene Marija Pikić i redateljica Aida Begić.

Ulaz na projekciju je slobodan, a studenti/ice i srednjoškolci/ke imaju pravo na besplatnu kafu ili čaj pri svakoj posjeti Free Kina Valter.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan