Image Alt

Studio prelaunch

"Jagomir" je predstavljao srce filmske industrije.

Filmski studio “Jagomir” izgrađen je 1950. radnim akcijama u organizaciji sindikata. Osim studija za snimanje i izgrađenih scenografskih objekata, imao je i dodatne prostorije poput mračne sobe za asistenta kamere, prostoriju za kostimografa i kameru, vozni park i mehaničke radionice. Uz studio je postojao i objekat u kojem je bio smješten arhiv i bunker za čuvanje zapaljivih traka.

U studiju su snimani fimovi tri poznate bosanskohercegovčke produkcijske kuće.

Bosanskohercegovački filmovi – ostvarenja tri kinematografske kuće „Bosna film“, „Studio film“ i „Sutjeska film” koji su danas na spisku UNESCO-ve nacionalne baštine su uglavnom snimani u filmskom studiju „Jagomir”.

Period ljudskih i prirodnih faktori razaranja

Tokom rata 1992.-95. studio je uništen, a dio arhive prebačen je u zgradu televizije – tako je sačuvano 88 igranih filmova, blizu 700 autorskih dokumentarnih djela, kao i hiljade drugih
namjenskih materijala. Nakon što su vraćeni u razrušeno stanovište, osuđeni su da bez ikakve
zaštite i kategorizacije leže na podu.

Nakon 30 godina

Filmski Centar na čelu sa generalnom direktoricom Ines Tanović uz AFCP nagradu redizajnirao je studio. Danas je “Jagomir” centar za digitalizaciju filmskog materijala duž čijih hodnika se proteže izložba i u čijim depoima se nalaze hiljade filmskih traka od 35 mm i 16 mm.

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan