Jungle Cruise: Od tematske vožnje u lunaparku do filmskog hita

Kada nam u kinima počnu “servirati“ filmove bazirane prema popularnim tematskim vožnjama u lunaparku onda znate da su u Hollywoodu, barem kreativno, ako ne i finansijski, spali na veoma niske grane. Pored standardnih holivudskih obrazaca, stripovskih filmova, nastavaka, prednastavaka, remakeova, rebootova, “recept“ koja se pokazao do određene mjere uspješnim jesu upravo takvi filmovi, obično dio ljetnje kino-ponude, te znaju biti i dosta zabavni, barem toliko koliko za svoje trajanje dobijete utisak ugodne filmske predstave, vremena kvalitetno provedenog u kinu.

Krstarenje džunglom; režija: Jaume Collet-Serra; uloge: Emily Blunt, Dwayne Johnson, Jack Whitehall, Jesse Plemons, Paul Giamatti, Edgar Ramirez, 2021.

IMDb rejting: 6.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 63%

Filmski studio Disney proizveo je avanturističku franšizu Pirates of the Caribbean (Pirati s Kariba, 2003-2017.) nastalu prema tematskoj vožnji u Disneylandu, unazad dvije decenije, i to sa pet filmskih naslova. Varirali su u kvaliteti svi do jednog, ali u biti su bili vrijedni kino-ulaznice, mada je jasno kao dan da, ako bismo mogli reći “originalni“ film, nije bio uspješan na box officeu, ne bi bilo dalje razrade priče, koja je ipak spretno satkan svijet piratskih legendi pretočenih u pokretne slike. Nakon uspjeha prvog filma, Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera, u Disneyju su automatski krenuli da “pucaju“ iz svog najnovijeg oružja, te time počeli da pripremaju još jedan film inspirisan tematskom vožnjom u njihovom zabavnom parku: Jungle Cruise (Krstarenje džunglom).

Film koji će, nakon još četiri unosa u franšizu Pirati s Kariba, “mrak kino-dvorana“ dočekati 17 godina kasnije, 2021. Od samog početka, od amblematičnog Disneyjevog dvorca i potpisa, uz instrumentalu Metallice „Nothing Else Matters“, Krstarenje džunglom zadaje priličan tempo, te se kadrovi bogati akcionim mizanscenom redaju bez prestanka. Dobar dio zasluga ide četvorci iza priče: John Norville, Josh Goldstein, Glenn Ficarra i John Requa, koji su upleli historijsku građu sa mitom i legendom, na standardan p(l)itak holivudski način, bez previše filozofiranja, te scenarističkom trojcu: Michael Green, Ficarra i Requa, čiji rukopis doduše i nije najefikasnije oružje filma. Ali, ipak Krstarenje džunglom, kako sami naslov kaže, ne pretenduje da bude šeksprijanska drama, već dovoljno vickasta i, jednostavno, zabavna filmska priča.

Dobar dio filma, u biti ono na čemu sve ostalo počiva, jeste upravo glumačka igra glavnih protagonista dr. Lily Houghton (Emily Blunt) i Franka Wolffa (Dwayne Johnson), kao smione avanturistkinje i kapetana broda, koji će krstariti Amazonom u potrazi za mističnim Drvom života, čije latice mogu izliječiti svaku bolest. Naravno, kao antagonisti tu su njemački princ Joachim (Jesse Plemons) i, zaista lošim CGI-em urađeni, prokleti konkvistadori Agguire (Edgar Ramirez) i ekipa.

Kompjuterska animacija za ovakav filmski projekat ipak bi trebala da izgleda daleko superiornije i atraktivnije, uz činjenicu da film dolazi iz studija Disney, te vam se može učiniti (i zaista izgleda) slabašno. Hemija između Bluntove i Johnsona, zajedno sa sočnom epizodom Paula Giamattija, ipak “drži vodu“, te na vas ostavlja utisak ugodno i kvalitetno provedenih nešto više od dva sata u kinu.

Sead Vegara

Urednik

Filmofil.ba

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan