“Valter brani Sarajevo” sada u nacionalnom spomeniku “Bistrička stanica” u Sarajevu

Gradonačelnica, Benjamina Karić

Reprezent bogate kulturno-historijske vrijednosti našeg grada vraća se u autentičnom pogledu svim građanima i gostima Sarajeva. U saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo/Filmski centar Sarajevo, nacionalni spomenik BiH obogatili smo dijelovima muzejske postavke “Valter brani Sarajevo”.

Muzejska izložba “Valter brani Sarajevo” nastala je 2019. godine u Filmskom centru sarajevo. “Valter brani Sarajevo” posvećen je velikom filmskom hitu osmišljen u multimedijalnoj prezentaciji najvažnijih scena iz filma. Brojnim autentičnim eksponatima dominiraju likovi glavnih glumaca i reditelja filma.

The exhibits have arrived to their authentic place, source: Mayor Benjamina Karić fb.

Radovi na stanici Bistrica u Sarajevu završeni su ovog mjeseca, a ovaj nacionalni spomenik uskoro će biti dostupan građanima i posjetiteljima. Naime, davne 1972. godine na “Bistričkoj stanici” snimljene su scene iz filma “Valter brani Sarajevo”, jednog od najgledanijih na ovim prostorima.

Željeznički kolodvor Bistrik izgrađen je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine povezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada je postojala potreba za povezivanjem sa sarajevskim vezama i istočnim dijelovima BiH, gdje su bili smješteni vojni garnizoni uz granicu sa Srbijom.

BS