OVE SRIJEDE: KAKO SAM SPALIO SIMONA BOLIVARA (2011) i MOJA IZGUBLJENA GENERACIJA (2009)

U postfestivalskim outreach aktivnostima Pravo Ljudski u saradnji sa Filmskim Centrom Sarajevo predstaviti će dva kratka filma The Fuse: Ili kako sam spalio Simon Bolivara redatelja Igora Drljače (2011) i Moja izgubljena generacija redatelja Vladimira Tomića (2009). Projekcija filmova održati će se u Free Kinu Valter, u srijedu 6.4.2022. sa početkom u 20:00 sati.

Fitilj: Ili kako sam zapalio Simon Bolivara

Sinopsis: Koristeći lične kućne video snimke, ovaj dokumentarac prati kako su pokušaji jednog dječaka da izbjegne lošu ocjenu na školskom zadatku u Sarajevu 1990-ih, možda doprinijeli građanskom ratu.

The Fuse, Igor Drljača

Redateljska napomena: Fitilj je priča o naivnosti iz djetinjstva i o onim trenucima, u ovom slučaju prilično zloslutnim, koji neminovno uče dijete da ono nije centar svemira. U Fuseu sam želio istražiti univerzalnost ovog osjećaja, iako u vrlo specifičnom i traumatičnom kontekstu bosanskog građanskog rata. Osjetivši da će se sve promijeniti, devetogodišnji dječak Igor djeluje čak i pomalo uzbuđeno, nesvjestan haosa koji će zahvatiti Sarajevo.

Nagrade / nominacije

Canada Screen Award Nomination – Najbolji kratki dokumentarni film
Canada’s Top Ten
Yorkton Film Festival – Najbolji historijski dokumentarni film
Honorable Mention / Special Jury Citation – Bosnian-Herzegovinian Film Festival

Moja izgubljena generacija (2009)

Sinopsis: U narativnom tragu pratimo djelomično autobiografsko putovanje Vladimira Tomića prema generacijskom portretu sastavljenom iz vlastitih snimaka iz Danske i Bosne. U beskompromisnom težnji za ličnim identitetom, vidimo njegovu priču kroz slike njegovog ranog djetinjstva, majke i brata ispred danskog izbjegličkog centra Flotel Europa, mature u Kopenhagenu i nove slike iz Bosne. U cjelini, inovativni poduhvat, iz kojeg iz umjetnikove subjektivne interpretacije nastaje nova ravan stvarnosti, koja u retrospektivi također iznova proizvodi sliku posljedica balkanskog sukoba u obliku trajne podjele i otuđenja generacije, do kojoj pripada: Vladimir Tomić analizira sukob na individualnom i intersubjektivnom nivou. U odlomcima My Lost Generation, umjetnik bira intervjuisati Bosance i Bosanke o dehumanizirajućim efektima rata kako bi dobio općenitije razumijevanje sukoba.

Moja izgubljena generacija, Vladimir Tomić

Redateljski pristup: „Umjetnički izuzetak u općoj produkciji Vladimira Tomića često je pojedinačno i lično iskustvo/sjećanje suprotstavljeno većoj ukupnosti: interes za društvene institucije djeluje na ljudsku psihologiju i obrnuto. Svoj materijal tretira selektivno, jer se filmski materijal može montirati, i sa konfrontacijom, jer se potisnuto suočava i pretvara u umjetničke slike visoke kulturne, političke, psihološke i sociološke važnosti.” Thomas Boström, MA Historija umjetnosti

Nagrade / nominacije

CPH:DOX – Nominirani for Danish Dox Award

ZagrebDox – Nominirani Veliki Pečat

Program Free Kina Valter je namijenjen edukativnoj svrsi, a svi učenici/posjetioci Free Kina Valter će biti posluženi besplatnim pićem.

BS