Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posjetila je Filmski centar Sarajevo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posjetila je Filmski centar Sarajevo. Zajedno sa izvršnom direktoricom Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović razgovarali su o jačanju saradnje Grada i Filmskog centra kroz zajedničke projekte. 

Jedna od tema razgovora bila je o projektu koji se odnosi na Bistričku stanicu koja će biti obnovljena koja će se uskoro, obnovljena u autentičnom izdanju, otvoriti za građane i turiste grada. 

Obzirom na simboliku lokacije ovog historijskog i turističkog objekta, Karić i Tanović su razmatrale mogućnost da se ovaj nacionalni spomenik oplemeni dijelom postavke iz Muzeja Valter Brani Sarajevo. 

Direktorica Tanović je ovom prilikom gradonačelnicu Karić upoznala sa planovima i novim projektima čiji je krajnji cilj oživjeti Filmski centar kako bi postao pokretačka snaga bh. filmske industrije, ali i mjesto edukacije mladih filmskih generacija. 

Naglasila je da Centar baštini bogatu filmsku zbirku, više od 500 dokumentarnih i više od 80 igranih filmova koje su proizvele producentske kuće "Bosna film", "Studio film" i "Sutjeska film". 

Dodala je da je filmska građa u vlasništvu Centra nedavno proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a Američka ambasada dodijelila je sredstva za očuvanje i digitalizaciju iste. 

Gradonačelnica Karić je naglasila uvjerenje da je njena posjeta Filmskom centru početak saradnje kao partnera na očuvanju filmskog blaga Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

„Sarajevo Film Festival, UNESCO grad filma, Filmski centar sa Muzejom Valter brani Sarajevo, prvim filmskim muzejom na Balkanu, brojna evropska i svjetska priznanja koja su dobila bh. filmski stvaraoci – obavezuju nas da svesrdno podržimo i damo svoj doprinos kreativnoj bh. filmskoj industriji“, poručila je gradonačelnica Karić te posjetila izložbu “BiH kinematografija od 1947.-1994. godine”. 

Objavljeno na Sarajevo.ba.

BS