Sa Filmskim Centrom Sarajevo počinje digitalno doba filmske arhive

Dolaskom iskusnih i talentovanih kolorista, tehničara za digitalizaciju i restauraciju filmova iz Beograda i najsavremenije opreme, kreće restauracija filma u njegovo prvobitno stanje. Laboratorija je raspakovala hardverske komponente i instalirala softver. Filmski Centar Sarajevo je sada službena laboratorija za digitalizaciju i restauraciju filma uz podršku Ambasadorovog fonda za očuvanje kulture State Departmenta.

Raspavkivanje Cintel Scannera
Nikola Bižić, montažer i profesionalni edukator

Očuvanje i digitalizacija filma je kulminacija misije Filmskog Centra Sarajevo, koju predvodi generalna direktorica Ines Tanović, glavna pokretačica zaštite kulturnog naslijeđa. Proces obuhvata dokumentaciju i istraživanje materijala, ručnu reparaciju, tretman hemijski oštećenog materijala, pranje i skeniranje, poređenje svih dostupnih elemenata u pojedinačnom kadru i digitalnu restauraciju praćenu korekcijom boje. O njegovoj važnosti govori i činjenica da proces produžava život filmskog materijala za najmanje stotinu godina.

Biljana Ristivojević Bižić, direktor fotografije i profesionalna edukatorica

Restauracija, zaštita i digitalizacija zbirke filmova od 35 mm i 16 mm Centra u konačnici će biti stavljeni na raspolaganje akademskim institucijama i javnosti putem streaminga i online distribucije. Na ovaj način, sa laboratorijom Filmskog Centra Sarajevo, Bosna i Hercegovina po prvi put ima priliku da konkurira drugim zemljama ulaskom u digitalno doba.

BS
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan