Stella u Filmskom

Stella Dujmušić rođena je 1997. godine u Travniku, BiH.

Djetinjstvo provodi u Sarajevu gdje završava osnovnu i srednju školu. Preddiplomski studij upi- suje 2015. godine na Odsjeku za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. U septembru 2019. godine diplomira na istoj ustanovi te stiče zvanje bachelor-a grafičkog dizajna.

Kroz svoj rad fokusira se na sve vrste printanih medija i najviše uživa u radu na knjizi, osobito kroz nezavisno izdavaštvo te editorijal dizajnu uz svestran izričaj – tipografiski, fotografski ili ilustrativni. Pored studentskih projekata, samostalno radi sa studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu već pet godina kao dizajnerica vizuala za predstave, filmove i performanse, ali nerijetko i kao scenografkinja i kostimografkinja. Rad u teatru imao je značajan uticaj na Stellin oblikovni proces pa ona tako kroz svoj rad istražuje konceptualne i interaktivne aspekte dizajna pokušavajući posmatrača neposrednije uključiti u vizual.

Od samog početka studija na ALU Sarajevo, dio je organizacijskog tima studentskog festivala dizajna i vizualnih komunikacija pod nazivom Pop-Up! Sarajevo, kroz koji nastoji povezati što veći broj mladih ljudi iz regije koji se bave vizualnom kulturom.

Kao dobitnica Erasmus + stipendiranog programa studentske razjene, sedmi semester provela je na Studiju komunikacijskog dizajna na Universidade do Porto, Portugal. Ovo iskustvo probudilo je želju za neprestanim otkrivanjem novih znanja i povezivanjem s ljudima različitih kulturoloških pozadina iz svijeta umjetnosti i dizajna.

Otvaranje izložbe je predviđeno za 19 sati, a u 20 sati će se održati projekcija filmova : Soba od papira- Anvar Nijemčević, Trebala bih krenuti- Sare Ristić, U ova četiri zida- Isam Karahasanović. Nakon projekcije filmova nastupat će DJ duo Manif-etluk- Sara Ristić i Emina Emily Džindo.

Filmski Centar Sarajevo ima za cilj promociju filmske kulture i edukaciju mlade publike. Pored redovnih predavanja “Kako čitati film”, te projekcija domaćih i stranih filmova, Filmski Centar nastoji izgraditi sredinu u kojoj će mladi umjetnici moći prezentovati svoje umijeće široj publici, te samim tim i izgraditi i vlastitu publiku.

Jedna od osnovnih svrha prostora u kojem se sve do nedavno nalazio Muzej “Valter brani Sarajevo” jeste da služi kao mjesto koje promovira mlade umjetnike.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

BS