Tako da ne ostane živa + director's talk

Filmski centar Sarajevo poziva Vas na besplatnu projekciju filma “Tako da ne ostane živa” (2021) uz razgovor redatelja Faruka Lončarevića.

PROGRAM: 18:00 h FILM SCREENING
Tako da ne ostane živa jeste dugometražni igrani film Faruka Lončarevića, snimljen prema motivima ubistva Arnele Đogić koje se desilo 27. 2. 2016. blizu Olova. Film je prikazan u okviru takmičarskog programa Međunarodnog Festivala u Trstu 23. januara 2021., gdje je osvojio Specijalno priznanje. Film je osvojio Zlatnu Palmu kao najbolji film na Mostra di Valencia u oktobru 2021. SINOPSIS: Radnja filma dešava se u bosanskoj provinciji modernog doba. Aida je prekinula vezu s nasilnim Kerimom i želi nastaviti svoj život. Ali veze su jače nego što ona misli i svakodnevni život uvlači je dublje u tamu.
TRAJANJE: 1h 30 min
ULOGE: Aida Bukva, Dino Sarija, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan.
ULAZ: Besplatan

20:00 h DIRECTOR’S TALK
Autor filma, Faruk Lončarević, filmski je i pozorišni reditelj i profesor historije filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Podjednako je aktivan i u Bosni i Hercegovini kao i u Indoneziji. Prof. Lončarević je poznati predavač “Kako čitati film” besplatnih predavanja realiziranih u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo, koji ovom prilikom otvara novu senzonu predavanja historije bosanskohercegovakog filma. Radujemo se vašoj posjeti i nešto intimnim uvidom u um i kreaciju profesora Lončarevića

ADRESA DOGAĐAJA: Dženetića čikma 12.

BS