Pravo Ljudski donosi: francuskog reditelja Jean-Gabriela Périota

Mjesec maj u Filmskom centru Sarajevo počinje sa francuskim akcentom. U okviru postfestivalskih aktivnosti, Pravo Ljudski je pripremilo iznenađenje za 4. maj. S početkom u 20:00 održati će se projekcija dva filma reditelja Jean-Gabriela Périota, a vrhunac večeri je njegovo gostovanje.

Jean-Gabriel Périot, kojeg mnogi smatraju jednim od najistaknutijih i najzanimljivijih filmaša koji danas rade s arhivima Jean-Gabriel Périot je filmski stvaralac čiji nas filmovi suočavaju s mogućnošću različitog čitanja povijesnih arhiva i mogu se postaviti na raskrsnicu dokumentarnog, animacijskog i eksperimentalnog. Snažno politički i društveno angažiran i intenzivan, gotovo sav njegov rad dovodi u pitanje nepravedno uspostavljene društvene hijerarhije, globalne i lokalne ekonomske ovisnosti, institucionalizirano nasilje, međuljudsko nasilje, zloupotrebu moći i rat. Njegovi filmovi prikazivani su i nagrađivani širom svijeta, kako u okviru kulturnih i umjetničkih platformi tako i u javnim prostorima, izazivajući debate i osjećaj hitnosti djelovanja, dovodeći u pitanje općeprihvaćene akcije u povijesnim i savremenim narativima.

Publika će imati priliku da gleda ČAK I DA JE BILA ZLOČINAC... (EUT-ELLE ETE CRIMINELLE...) i NIJUMAN NO BOREI (200000 FANTOMA / 200000 FANTOMA).

ČAK I DA JE BILA ZLOČINAC... (EUT-ELLE ETE CRIMINELLE...)

Francuska, 2006, 9'

SINOPSIS: Francuska, ljeto 1944. Javno kažnjavanje žena optuženih da su imale veze sa Nijemcima tokom rata...

EUT-ELLE ETE CRIMINELLE, 2006
NIJUMAN NO BOREI (200000 PHANTOMS / 200000 FANTÔMES)

Francuska, 2007, 10'

SINOPSIS: Hirošima, 1914-2006

NIJUMAN NO BORE!, 2007

Pored francuske strasti za lutanjima, Free Kino Valter vam nudi kompliment dobrodošlice uz besplatno piće i besplatan ulaz. Vidimo se na Dženetića čikma 12!

BS
vds vds sunucu mersin web tasarım