“Halimin put”: Suština filma sa dekanom Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo

“Halimin put” je film Arsena Antona Ostojića iz 2012. zasnovan na istinitoj priči koja je izdvojena u nastavnom programu “Kako čitati film”. Kako bi povratila tijelo svog sina izgubljenog tokom rata u Bosni, ožalošćena, ali jaka muslimanka, Halima, mora ući u trag svojoj otuđenoj nećakinji, za koju smatramo da ima misterioznu vezu s njim. Halimin put je priča o tragičnoj ljudskoj sudbini, o jednoj od brojnih delikatnih situacija u postkonfliktnim društvima.

Dana 18.2.2021. sa početkom u 18:00 h. Lokacija Besplatno Kino Valter, Dženetića čikma 12. Događaj je isključivo edukativne svrhe i olsobođen je plaćanja.

“Kako čitati film” je program koji se sastoji od projekcije i analize filma. Kakva je pozicija ove drame u kontekstu historije svjetske i domaće kinematografije? Kako taj pristup može tretirati traumu i zašto nas filmovi suočavaju s ranjivim dijelovima ličnosti? Osim edukativnog, „Kako čitati film“ nudi i terapijski pristup nacionalnom i ličnom identitetu. Dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, prof. Faruk Lončarević je posebno posvećen podučavanju onoga što je izostavljeno u filmu, kako bismo mogli vidjeti širu sliku.

BS