Filmski studio Jagomir nakon 30 godina uspješno je priključio vodu

Filmski studio Jagomir osnovan je 1950. godine. Izgrađen je radnim akcijama u organizaciji sindikata. Prisustvo radnih radnji je upisano u radne knjižice, a radilo se intenzivno (čak i praznicima) kako bi se posao završio u planiranom roku. U studiju su snimljeni filmovi bosanskohercegovačkih produkcijskih kuća: “Bosna film”, “Studio film” i “Sutjeska film”. Pored studija za snimanje i izgrađenih scenografskih objekata, imao je i dodatne prostorije: svlačionicu za glumce, veću šminkernicu sa dvije stolice, rediteljsku sobu, dvije mračne odaje za asistenta kamere, prostoriju za kostimografa i kameru. . Sve što je bilo potrebno za snimanje jednog dugometražnog filma bilo je u studiju. Tokom rata studio je uništen, a dio arhive prebačen je na televiziju – tako je sačuvano 70 igranih filmova, blizu 700 originalnih dokumentarnih filmova, kao i hiljade drugih namjenskih materijala.

Od 2020. godine režiserka i generalna direktorica Filmskog centra Sarajevo gospođa Ines Tanović svoj rad usmjerava na očuvanje i restauraciju naslijeđene filmske arhive proglašene kulturnom baštinom Bosne i Hercegovine. Proces očuvanja i restauracije je višeetapni projekat sa glavnim ciljem da se vrati nekadašnji sjaj Studija podržan nagradom Ambassador’s Fund for Cultural Preservation.

Jedna od etapa je bila vodosnabdijevanje koje je bilo problematično pitanje u posljednjih 30 godina. Danas sa zadovoljstvom objavljujemo da je Filmski studio Jagomir priključio vodu i da ide ka svojim ciljevima.

BS