73
GODINE
700
VIDEA

ŠTA RADIMO

Filmski centar Sarajevo je javno preduzeće čija je misija očuvanje tradicije i nasljeđa kinematografije. Osnivač i skupština J.P „Filmskog centra Sarajevo“ je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Filmski centar Sarajevo ima kolekciju od 80 igranih i preko 500 dokumentarnih i kratkometražnih filmova. U arhivi Filmskog centra nalaze se filmovi koji su u bivšoj Jugoslaviji producirani od strane Bosna filma, Studio filma i Sutjeska filma. Neki su od najvećeg značaja za kinematografiju Bosne i Hercegovine i postigli su zapažen uspjeh na međunarodnim filmskim festivalima (SJEĆAŠ LI SE DOLLY BELL - Emir Kusturica, VALTER BRANI SARAJEVO - Hajrudin Šiba Krvavac, BITKA NA NERETVI - Veljko Bulajić, CRNI BISERI - Tomo Janjić, SLIKE IZ ŽIVOA UDARNIKA - Bato Čengić).

 

Jedan od osnovnih ciljeva Filmskog centra Sarajevo je rad na unapređenju filmske industrije (produkcija, distribucija i razvoj filmske kulture) i audiovizuelne sekcije u Federaciji BiH. Cilj Filmskog centra Sarajevo je takođe uskladiti sve propise sa pozitivnom evropskom praksom u ovom polju.

Filmski centar Sarajevo promoviše BiH film i industriju u cjelini, u Bosni i Hercegovini, regiji, Evropi i u svijetu.

 

U okviru Filmskog centra Sarajevo djeluje i prvi muzej filma otvoren u jugoistočnom dijelu Evrope "Valter brani Sarajevo“.

Tim

Ines Tanović

Izvršni direktor

Alma Hrustemović

Stručni saradnik

Mija Šego

Stručni saradnik

Silvana Čabrilo

Associate for bookkeeping and liquidation records

Fahrudin Hadžanović

Stručni saradnik

BS