Loading...

73
GODINE
700
VIDEA

ŠTA RADIMO

Filmski centar Sarajevo je javno preduzeće čija je misija očuvanje tradicije i nasljeđa kinematografije. Osnivač i skupština J.P „Filmskog centra Sarajevo“ je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Filmski centar Sarajevo ima kolekciju od 80 igranih i preko 500 dokumentarnih i kratkometražnih filmova. U arhivi Filmskog centra nalaze se filmovi koji su u bivšoj Jugoslaviji producirani od strane Bosna filma, Studio filma i Sutjeska filma. Neki su od najvećeg značaja za kinematografiju Bosne i Hercegovine i postigli su zapažen uspjeh na međunarodnim filmskim festivalima (SJEĆAŠ LI SE DOLLY BELL - Emir Kusturica, VALTER BRANI SARAJEVO - Hajrudin Šiba Krvavac, BITKA NA NERETVI - Veljko Bulajić, CRNI BISERI - Tomo Janjić, SLIKE IZ ŽIVOA UDARNIKA - Bato Čengić).

 

Jedan od osnovnih ciljeva Filmskog centra Sarajevo je rad na unapređenju filmske industrije (produkcija, distribucija i razvoj filmske kulture) i audiovizuelne sekcije u Federaciji BiH. Cilj Filmskog centra Sarajevo je takođe uskladiti sve propise sa pozitivnom evropskom praksom u ovom polju.

Filmski centar Sarajevo promoviše BiH film i industriju u cjelini, u Bosni i Hercegovini, regiji, Evropi i u svijetu.

 

U okviru Filmskog centra Sarajevo djeluje i prvi muzej filma otvoren u jugoistočnom dijelu Evrope "Valter brani Sarajevo“.

Tim

Ines Tanović

Generalna direktorica

Alma Hrustemović

Stručni saradnik

Mija Šego

Stručni saradnik

Silvana Čabrilo

Saradnik za knjigovodstvene i likvidacijske evidencije

Fahrudin Hadžanović

Stručni saradnik

Fadil Komarica

Spoljni saradnih za video montažu

Enida Delimustafić

Pripravnica

BS